Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Κλειδί για την επιτυχία των ευρωπαϊκών stress tests ο καθορισμός των NLPs των τραπεζών - Στοίχημα η βελτίωση της ποιότητας των assets

Fitch - Κλειδί για την επιτυχία των ευρωπαϊκών stress tests ο καθορισμός των NLPs των τραπεζών - Στοίχημα η βελτίωση της ποιότητας των assets
Ξεκάθαρα και συγκρίσιμα στοιχεία για την ποιότητα των assets  κρίνονται σημαντικά για την έκβαση της διαδικασίας
Αναλυτικά στοιχεία για τον ακριβή καθορισμό του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα νέα stress tests τα οποία θα διεξαχθούν υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ και της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή).
Τα ανωτέρω διαμηνύει, μέσω νέας αναλυτικής έκθεσής του, ο αμερικανικός οίκος Fitch, επιχειρώντας να ρίξει φως στις βασικές παραδοχές και τα σενάρια του νέου γύρου των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει η Fitch, τα επικείμενα stress tests θα ενισχύσουν την ποιότητα των assets των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ωστόσο ο οίκος τονίζει πως ο ορισμός της ΕΒΑ σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των NPLs κρίνεται ελαφρός απλοϊκός.
Κατά τη Fitch, πρόκειται για έναν λογικό συμβιβασμό προκειμένου να δρομολογηθούν με ορθό τρόπο και αξιόπιστο αποτέλεσμα οι αναγκαίες διαδικασίες.
"Ξεκάθαρα και συγκρίσιμα στοιχεία για την ποιότητα των assets των ευρωπαϊκών τραπεζών κρίνονται εξαιρετικά σημαντικά για την επιτυχία της διαδικασίας", σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch και προσθέτουν πως πρέπει να πέσει άπλετο φως στα προβληματικά δάνεια, αφού ο αντίκτυπος τους στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών είναι και άμεσος, αλλά και πολύ σημαντικός.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch παρουσιάζει τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης της, η οποία αναφέρει τα εξής: Αξιολογώντας 108 ευρωπαϊκές τράπεζες από το σύνολο των 124 που συμμετείχαν στα προηγούμενα stress tests προκύπτει αύξηση κατά 8,1% των προβληματικών δανείων για τη χρήση 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης