Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Independent - Ψηφίζουν Ελλάδα οι επενδυτές! - Ανάσταση του Λαζάρου η έξοδος στις αγορές

Independent - Ψηφίζουν Ελλάδα οι επενδυτές! - Ανάσταση του Λαζάρου η έξοδος στις αγορές
Ημέρα ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων η 10η Απριλίου, όταν πραγματοποιήθηκε η έκδοση ελληνικού ομόλογου
Mε την... Ανάσταση του Λαζάρου παρομοιάζει η εφημερίδα The Independent την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, στις 10 Απριλίου 2014, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Πραγματοποιώντας μια αποτίμηση της σημερινής κατάστασης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, λίγες πλέον ημέρες πριν τις κρίσιμες Ευρωεκλογές, η εφημερίδα στέκεται στη μεγάλη βελτίωση που έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Όπως επισημαίνει, οι αποδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ σε μερικές χώρες μάλιστα έχουν ήδη επιστρέψει σε προ-κρίσης επίπεδα.
Ημέρα ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων θεωρείται πλέον η 10η Απριλίου. Την ημέρα εκείνη η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 3 δισ. ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,95%. Αυτή δεν ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά η Ανάσταση του Λαζάρου.
Η επιτυχής επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές επισκίασε για μια ακόμη φορά την πικρή αλήθεια για την Ελλάδα: Πως η χώρα χρεοκόπησε πριν από δύο χρόνια.  
Το ελληνικό χρέος παραμένει απαράδεκτα υψηλό και επομένως μη βιώσιμο.  
Ωστό οι διεθνείς επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν υπέρ της Ελλάδας και δηλώνουν βέβαιοι πως Γερμανία και Γαλλία θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν το ευρώ και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Με αφορμή την Ελλάδα, η εφημερίδα πραγματοποιεί μια ανασκόπηση της διεθνούς αγοράς ομολόγων από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι και σήμερα. Όπως σημειώνει, η ζήτηση για ομόλογα που ενέχουν ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Υπό το πρίσμα αυτό, οι διεθνείς επενδυτές έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι αποδόσεων, με στόχο το υψηλότερο κέρδος.
Οι διεθνείς επενδυτές δηλώνουν ενθουσιώδεις για τα ομόλογα! Ο ενθουσιασμός όμως αυτός δεν είναι συνεπής με:
- τυχόν ανησυχίες για το αν μια χώρα χρειάζεται εξωτερική βοήθεια
- τυχόν αδύναμα έσοδα από το μέτωπο των εξαγωγών
- πιθανή πολιτική αστάθεια
Οι επενδυτές έχουν πλέον πίστη στην αγορά! Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση δηλώνουν πως οι ίδιοι είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις ραγδαίες αλλαγές του επενδυτικού περιβάλλοντος!
Την ίδια ώρα οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη διαμηνύουν πως δεν υπάρχει καμία πιστωτική φούσκα.
"Μπορεί όντως να μην υπάρχει πιστωτική φούσκα στην τρέχουσα συγκυρία. Ποιος μπορεί όμως να μας διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον;", διερωτάται η εφημερίδα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης