Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank - Νέες ευκαιρίες για τις ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούνται από την εντονότερη επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

tags :
Alpha Bank - Νέες ευκαιρίες για τις ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούνται από την εντονότερη επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές
Επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη ήδη από το 1ο 3μηνο 2014
Με όλο και εντονότερους ρυθμούς και όλο και προσφορότερους όρους χρηματοδότησης, συνεχίζεται η εντυπωσιακή πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, που ξεκίνησε με την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τρ. Πειραιώς ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ μέσω πενταετών ομολόγων.
Αυτό σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο και παραθέτει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έκδοσης εταιρικών ομολόγων:
α) Η άντληση από τα ΕΛΠΕ 400 εκατ. ευρώ από την έκδοση 3ετών ομολόγων με επιτόκιο 4,625% και με προσφορές που ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση βραχυχρόνιων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου και για την γενικότερη κάλυψη των χρηματοδοτικών του αναγκών.
β) Η Motor Oil ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης ομολόγων 5ετούς διάρκειας ύψους € 300 εκατ. με κουπόνι σταθερού επιτοκίου μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building).
Ανάλογες εκδόσεις αναμένονται και από άλλες ελληνικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να επεκταθούν και σε εταιρείες μεσαίου μεγέθους, ιδιαίτερα σε εκείνες με ισχυρή εξαγωγική βάση.
Η επιτυχής επάνοδος της Ελλάδος στις αγορές ομολόγων και μετοχών δημιουργεί νέες ευκαιρίες και δυνατότητες και στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ήδη, μετά την εντυπωσιακή έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του 67% του ΟΛΠ, για τον οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον τόσο η COSCO της Κίνας, όσο και η Ports America Hldg (η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων των ΗΠΑ), πέντε (5) μεγάλοι Όμιλοι Εταιρειών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι έως τώρα κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.
Κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής του η ΔΕΗ θα διαθέσει το 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, εκ των οποίων το 66% σε ιδιώτες επενδυτές και το 34% στο Ελλ. Δημόσιο (στην τιμή που θα ισχύσει για την πώληση του 66%) με αυξημένα δικαιώματα.
Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της Goldman Sachs, η συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε € 1,5 δις. Οι Όμιλοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου ELIA, η Ιταλική Terna, o κρατικός Διαχειριστής Δικτύου Η/Ε της Κίνας (China State Grid), μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες Διαχείρισης Δικτύων Η/Ε της Ινδίας και το επενδυτικό κεφάλαιο PSE Investments του Καναδά, το οποίο ήδη έχει αγοράσει το 26,7% του ΜΚ του αεροδρομίου της Αθήνας από την γερμανική Hochtief.
Οι εταιρείες αυτές είναι επιχειρηματικοί όμιλοι με μεγάλη εξειδίκευση και εμβέλεια στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και όχι μόνο.
Με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για την αγορά του ΑΔΜΗΕ συμβάλλουν και αυτές στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα ως σύνολο.
Οι εταιρείες αυτές που ενδιαφέρονται για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές στο αμέσως επόμενο διάστημα και ο διαγωνισμός προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2014.
Σημειώνεται ότι ο νέος στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ θα προωθήσει και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας, προϋπολογισμού άνω των € 2,0 δις, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι επενδύσεις για τη διασύνδεση των νησιών και της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Με αυτές τις επενδύσεις μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία ηλεκτροδοτούνται έως τώρα από πετρελαϊκές μονάδες.
Στην οικονομία, οι εξαιρετικά ευνοϊκές εξελίξεις συνεχίζονται, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και τον τουρισμό, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη ήδη από το 1ο 3μηνο 2014.
Ειδικότερα:
Στην αγορά εργασίας, αντιστροφή της αυξητικής πορείας της ανεργίας σε ετήσια βάση, καθώς και της πτωτικής πορείας της απασχόλησης, δείχνουν, όπως αναμενόταν, τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) της ΕΛΣΤΑΤ στο 1ο 2μηνο 2014,
Ωστόσο, πολύ πιο καταλυτική εμφανίζεται η βελτίωση της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών απασχόλησης (προσλήψεις μείον απολύσεις μείον οικειοθελείς αποχωρήσεις) του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας στο 1ο 4μηνο.2014.
Παρά το ότι η ανεργία εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα δε η ανεργία των νέων (15-24 ετών) που καταγράφηκε και πάλι στο 56,9% τον Φεβρ.2014, η έναρξη της πορείας ταχείας αύξησης της απασχόλησης και της πτωτικής πορείας της ανεργίας ήδη από το 1ο 4μηνο του 2014 αποτελεί πολύ ενθαρρυντική ένδειξη ότι η αυξητική πορεία της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας θα επιταχυνθούν με την ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014 και την υγιή ανάπτυξή της από το 2015. Ήδη, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας καταγράφει πτώση στους τελευταίους 5-μήνες και διαμορφώνεται στο 26,5% τον Φεβρ.2014, από 27,7% τον Σεπτ.2013.
Στον Τομέα του Τουρισμού, η αύξηση των αφίξεων στο 1ο 4μηνο.2014 ήταν πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου και υπερέβη το +30%, έναντι πτώσης τους κατά -7,62% στο 1ο 4μηνο.2013
Είναι γεγονός ότι η ανωτέρω μεγάλη αύξηση καταγράφηκε έναντι του πολύ χαμηλού επιπέδου των αφίξεων στο 1ο 4μηνο 2013, μετά σημαντική πτώση τους σε αυτό το 4μηνο τόσο το 2013 όσο και το 2012.
Επίσης, οι αύξηση των αφίξεων κατά 38,4% τον Απρ.2014 αντικατοπτρίζει και το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος ήταν τον Απρίλιο, ενώ το 2013 ήταν τον Μάιο. Ωστόσο, η αύξηση στο 1ο 4μηνο ήταν τόσο μεγάλη ώστε να συνεπάγεται αύξηση των αφίξεων και για το έτος 2014 ως σύνολο, παρά τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην περίοδο Μαΐου-Δεκ.2013 και το 2013 ως σύνολο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της έρευνας συνόρων, που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση (σε κάθε είδους τουριστικό κατάλυμα και με κάθε μεταφορικό μέσο) υπερέβη κάθε προσδοκία, αφού αυξήθηκε κατά +18,7% το 2013, έναντι αύξησής της κατά +3,2% το 2012, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αλλοδαπών τουριστών να αυξηθεί εντυπωσιακά στο ιστορικά υψηλό των 20,1 εκατ. από 16,9 εκατ. το 2012, 16,4 εκατ. το 2011 και 15,0 εκατ. το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης