Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο πρώην σύμβουλος του Barroso, P. Legrain, επιμένει - Γερμανία και Κομισιόν έκαναν λάθος στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης - Καταστροφική η λιτότητα

Ο πρώην σύμβουλος του Barroso, P. Legrain, επιμένει - Γερμανία και Κομισιόν έκαναν λάθος στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης - Καταστροφική η λιτότητα
Ενώ ο πανικός κατέστρεφε την Ευρωζώνη, οι πολιτικοί ιθύνοντες απαιτούσαν όλο και περισσότερη λιτότητα...
Σφοδρή, διττή επίθεση, κατά της Κομισιόν και κατά της Γερμανίας, εξαπέλυσε ο Philippe Legrain, Βρετανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.
«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή άνοιξη» είναι ο τίτλος συνέντευξης του στο Europolitic... μιας συνέντευξης που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, επισημαίνει πως ήδη από τα τέλη του 2010 «είχε συμβουλεύσει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να ληφθούν δράσεις για την τόνωση των επενδύσεων».
«Οι ιθύνοντες αποφάσισαν, λανθασμένα, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, να επιβάλλουν συλλογική λιτότητα, προκαλώντας σοβαρή ύφεση που επιδείνωσε τα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Προκάλεσαν πανικό και οι επενδυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη Ελλάδα. Ενώ ο πανικός κατέστρεφε την Ευρωζώνη, οι πολιτικοί ιθύνοντες απαιτούσαν όλο και περισσότερη λιτότητα», περιγράφει σε αυστηρούς τόνους.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες της λιτότητας ο Legrain σχολιάζει πως «Στην Ελλάδα, όπου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, τα παιδιά ψάχνουν τροφή μέσα στους κάδους και τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν φάρμακα...».
Στη συνέχεια της συνέντευξής του κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ενώ η εντολή της είναι να προστατεύει το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, εκείνη επέλεξε να συμμαχήσει με τη Γερμανία...
Τέλος κατακρίνει τη γερμανική οικονομική πολιτική, η οποία μειώνει τους μισθούς στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.
«Ζούμε σίγουρα σε μια γερμανική ευρωζώνη. Η Γερμανία ήθελε τον κεντρικό έλεγχο των προϋπολογισμών. Έγινε. Η Γερμανία δεν ήθελε μια πραγματική τραπεζική ένωση. Δεν έγινε», σχολιάζει...

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr πριν από έναν μήνα ακριβώς (19/4):

Philippe Legrain - H Eυρώπη έκανε λάθος με την Ελλάδα - Το PSI+ έπρεπε να γίνει τον Μάιο του 2010

"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να είχε γίνει από τον Μάιο του 2010, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ότι τελικά έγινε...", υποστηρίζει, ρητά και κατηγορηματικά, ο Philippe Legrain, Βρετανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.
Στο νέο του βιβλίο, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, δεδομένου του πόστου το οποίο υπηρετούσε μέχρι πρότινος, ο Philippe Legrain δεν διστάζει να βάλλει κατά των Ευρωπαίων, για τους χειρισμούς τους στη διάρκεια της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Σύμφωνα με τον Philippe Legrain, το μεγάλο σφάλμα που διέπραξε η Ευρώπη, ήδη από το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης ήταν το εξής: Έκανε κακή διάγνωση της κρίσης και τελικά οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν, επιδείνωσαν την κατάσταση...
Όπως εξηγεί, η Ελλάδα - με χρέος υψηλότερο του ΑΕΠ της - βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους, όχι με μια τραπεζική κρίση. Επομένως η λύση που επελέγη από την Ευρώπη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας αποδείχθηκε λανθασμένη.
Αντί Ευρώπη και Ελλάδα να προχωρήσουν σε επαναδιαπράγματευση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τελικά Ευρωζώνη και ΔΝΤ αποφάσισαν να επιβάλλουν στην Αθήνα αυστηρά - και εξαιρετικά δύσπεπτα - μέτρα λιτότητας που γονάτισαν την οικονομία της.
"Το ελληνικό χρέος έπρεπε να έχει αναδιαρθρωθεί από τον Μάιο του 2010. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Στον αντίποδα, η χώρα αναγκάστηκε να υπομείνει - και υπομένει ακόμη - μια αυτοκαταστροφική λιτότητα. Σήμερα η Ελλάδα υπομένει τόσο αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους και περιορισμούς, μια εξέλιξη η οποία υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό τη δημοκρατία της", σχολιάζει ο Legrain.
Να σημειωθεί πως ο Legrain διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso από το 2011 μέχρι και το 2013.
"Μια κρίση θα έπρεπε να λειτουργεί ως ενωτική δύναμη. Η Ευρώπη θα έπρεπε να δράσει από κοινού, συντονισμένα, ενισχύοντας τη μεταξύ της συνεργίας... Αντίθετα, όπως έγινε αντιληπτό, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους λειτούργησε διχαστικά για την Ευρωζώνη, αφού έθεσε σε ευθεία αντιπαράθεση δανειστές και δανειζόμενους", εξηγεί επίσης.
Όπως προσθέτει, απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρώπη, υπάρχουν πάνω από 15 εκατομμύρια νέοι, ηλικίας κάτω των 30 ετών, που ούτε εργασία έχουν, ούτε όμως διαθέτουν και την αναγκαία εκπαίδευση. "Αυτή είναι ξεκάθαρα μια χαμένη γενιά...", σπεύδει να προειδοποιήσει ο Legrain.
Τι προβλέπει όμως ο ίδιος για το μέλλον της Ευρώπης; Ιδού η απάντησή του: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει, όχι όμως και η Ευρωζώνη. Το ευρώ τελικά θα διασπαστεί. Το βασικό μου σενάριο είναι το εξής: Η Ευρωζώνη εισέρχεται σε μια περίοδο στασιμότητας και αποπληθωρισμού, στα πρότυπα της Ιαπωνίας...".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης