Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηχηρή παρέμβαση της Deutsche Bank ενόψει ευρωεκλογών στην Ελλάδα - Στο 26% o ΣΥΡΙΖΑ και στο 12% η Χρυσή Αυγή

Ηχηρή παρέμβαση της Deutsche Bank ενόψει ευρωεκλογών  στην Ελλάδα - Στο 26% o ΣΥΡΙΖΑ και στο 12% η Χρυσή Αυγή
Τα τρία σενάρια και ο… καταλύτης της αποχής που εξετάζει η Deutsche bank
Μία χαρτογράφηση των ευρωσκεπτικιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 22ης – 25ης Μαΐου, παραθέτει η Deutsche Bank, η οποία κάνει ειδική μνεία στην Ελλάδα το ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή.
Υπό τον τίτλο «Europe Focus», η γερμανική τράπεζα συμπεραίνει πως ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών αναμφίβολα, θα είναι τα ευρωσκεπτικιστικά – λαϊκιστικά κόμματα, με προεξέχον το ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, για πρώτη φορά τα ευρωσκεπτικιστικά - λαϊκιστικά κόμματα θα διαδραματίσουν έναν καίριο ρόλο στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, ορισμένα εξ αυτών, αναμένεται να διπλασιάσουν τα εκλογικά τους ποσοστά, ανταγωνίζοντας ευθέως τα συστημικά κόμματα.
Προεξέχοντα ρόλο στους συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να λάβει το 26% των ψήφων στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ του «γκρουπ» των ευρωσκεπτικιστών ενώ για την Χρυσή Αυγή προβλέπει ότι θα λάβει 12% ποσοστό υψηλότερο από αυτό που προβλέπουν οι ελληνικές δημοσκοπήσεις.




Φυσικά, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα πρόσκεινται ιδεολογικά τόσο στην άκρα-δεξιά όσο και στην άκρα-αριστερά, καλύπτοντας όλο το πολιτικό φάσμα.
Ως εκ τούτου, συμπεραίνει η Deutsche Bank, είναι αδύνατον να συγκροτήσουν μία κοινή ευρωπαϊκή ομάδα, καθώς καταγράφοντας αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές.
Ένας ακόμη διαχωρισμός μεταξύ των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, έγκειται στο βαθμό αντίθεσης ως προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μία ομάδα εξ αυτών διάκειται «σκληρά» εναντίον της Ε.Ε. ενώ μία άλλη ομάδα διατηρεί μία πιο «ήπια» στάση.
Καταλύτης για την εκλογική νίκη των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων συνιστά, όπως εξηγεί η Deutsche Bank, το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές.
Διαχρονικά, η ευρωπαϊκή αναμέτρηση ελκύει λιγότερους ψηφοφόρους έναντι των εθνικών αναμετρήσεων. Ενδεικτικά, οι ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας το 2013 είχαν ποσοστό συμμετοχής 71% ενώ οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές το 2009 μόλις 43%.
Βάσει επομένως των ποσοστών συμμετοχής, η Deutsche Bank παραθέτει τρία σενάρια για την βουλευτική αντιπροσώπευση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Σενάριο 1 (Λιγότερο Πιθανό)
Τα υποψήφια κόμματα κινητοποιούν τον ίδιο βαθμό ψηφοφόρων, με τα ευρωσκεπτικιστικά να εκλέγουν 129 βουλευτές, καταλαμβάνοντας το 17,2% των βουλευτικών εδρών.

Σενάριο 2 (Αρκετά Πιθανό)
Τα ευρωπαϊκιστικά κόμματα κινητοποιούν περισσότερους ψηφοφόρους και τα συστημικά κόμματα κινητοποιούν τους ίδιους με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Επομένως, στην ευρωβουλή εκλέγονται 167 ευρωσκεπτικιστές, καταλαμβάνοντας το 22,2% των βουλευτικών εδρών.

Σενάριο 3 (Λιγότερο Πιθανό)
Οι ευρωσκεπτικιστές κινητοποιούν περισσότερους ψηφοφόρους και τα συστημικά κόμματα λιγότερους έναντι των προηγούμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Επομένως, εκλέγονται 204 ευρωσκεπτικιστές, καταλαμβάνοντας το 27,2% των εδρών.





Ανεξαρτήτου του αριθμού των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, η παρουσία των λαϊκιστικών κομμάτων στην ευρωβουλή, αναμένεται να επιδράσει καθοριστικά την Ε.Ε.
1.    Η προσέγγιση των κρατών – μελών έναντι της Ε.Ε. θα αλλάξει άρδην
2.    Θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της προώθησης της διαδικασίας ενοποίησης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης