Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νew York Times - De facto δημοψήφισμα για την ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωεκλογές - Απρόβλεπτο το αποτέλεσμα της κάλπης

Νew York Times - De facto δημοψήφισμα για την ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωεκλογές - Απρόβλεπτο το αποτέλεσμα της κάλπης
Οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα τεστ για το εάν οι Έλληνες συμμερίζονται την άποψη της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας
Με άκρα επιφυλακτικότητα και μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ελάχιστα 24ωρα πριν την προσέλευση των Ελλήνων πολιτών στις κάλπες, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.
Στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται πως «στην Ελλάδα οι εκλογές έχουν γίνει de facto δημοψήφισμα για τη κυβέρνηση, ενώ Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρίσκονται πολύ κοντά».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «αυτή τη φορά δεν υπάρχουν προβλέψεις για καταστροφή, δεν υπάρχει αγωνία στην Ουάσινγκτον, ή στο Βερολίνο, για το ενδεχόμενο οι εκλογές στην Ελλάδα να ανατρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομική τάξη, όπως ήταν το κλίμα το 2012, όταν η μοίρα του ευρώ έμοιαζε να εξαρτάται από τα καπρίτσια των θυμωμένων Ελλήνων ψηφοφόρων, που όμως τελικά ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Ωστόσο,η δυναμική φαίνεται να έχει αναστραφεί, καθώς οι Έλληνες επιστρέφουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Η ψηφοφορία στην Ευρώπη υποτίθεται ότι αποτελεί ακόμη ένα εξελικτικό βήμα για το ευρύτερο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όμως η ψήφος διαμαρτυρίας, όπως αναμένεται, θα προκαλέσει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις επί μέρους εθνικές πολιτικές».
Όπως τονίζουν οι New York Times «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύει και πάλι τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας είναι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, αλλά αντίθετα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αριστερό, πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας. Πραγματικός στόχος του είναι να κερδίσει στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η νίκη του θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση και τη ΝΔ».
Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει πως «το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτο εξαιτίας της πληθώρας κομμάτων που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές. Μετά από μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ, το Ποτάμι έχει φτάσει στο ανώτατο όριό του στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο ο κ. Θεοδωράκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης προς τα παραδοσιακά κόμματα».
«Περισσότερο απρόβλεπτη όμως είναι η Χρυσή Αυγή, ακροδεξιό κόμμα με αντιμεταναστευτική και νεοφασιστική ιδεολογία που επωφελήθηκε από την οργή για την οικονομική κατάρρευση της χώρας και καταλαμβάνει στις δημοσκοπήσεις την τρίτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης