Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch – Σε Rating Watch Positive οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών (RMBS) ως απόρροια της αναβάθμισης της Ελλάδας σε «Β»

tags :
Fitch – Σε Rating Watch Positive οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών (RMBS) ως απόρροια της αναβάθμισης της Ελλάδας σε «Β»
Σε "Β" με "σταθερό" outlook η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Σε «Rating Watch Positive» τοποθέτησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch τις εκδόσεις καλυμμένων ελληνικών ομολογιών (RMBS).
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ως απόρροια της αναβάθμισης της ελληνικής αξιολόγησης σε «Β» με «σταθερό» outlook, τοποθέτησε 19 σειρές από 8 εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών σε «Rating Watch Positive».

Τι μετέδιδε το bankingnews στις 23 Μαΐου
Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από Β- σε Β προχώρησε ο οίκος Fitch με σταθερό outlook, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές, η οποία έρχεται μόλις δύο 24ωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές.
Στην ανακοίνωση του ο ελεγκτικός οίκος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την ύπαρξη «μερικού» χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2015 (για το οποίο όμως, σημειώνεται, υπάρχουν επιλογές), την πρόσφατη ανάκτηση περιορισμένης πρόσβασης στις αγορές και την «αξιοσημείωτη μείωση του ελλείμματος κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Παράλληλα επισημαίνει ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό, δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές αν και ως πιθανότερο σενάριο βλέπει τη διεξαγωγή εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Συγκεκριμένα, η Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το 2013, κάτι που αποτελούσε βασικό στόχο του προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ και μια υπεραπόδοση σε σχέση με τον προϋπολογισμό.
Όπως αναφέρει το μέτρο του «προσαρμοσμένου» πρωτογενούς ισοζυγίου κατέγραψε πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι ενώ το έλλειμμα εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών διαμορφώθηκε στο 2,1% του ΑΕΠ.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το έλλειμμα ήταν 12,7% του ΑΕΠ.
Η Fitch προβλέπει πως το προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί περαιτέρω το 2014, στο 1,4% του ΑΕΠ και τονίζει ότι το βραχυπρόθεσμο ρίσκο ρευστότητας έχει μειωθεί, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση δεν χρηματοδοτείται πλήρως από τον δανεισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ το 2014-2015 όμως υπάρχουν αρκετές λογικοφανείς επιλογές για την κάλυψη αυτού του επίσημου κενού χρηματοδότησης.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η χρήση καταθέσεων υποτομέων μέσω συναλλαγών repo και η χρήση του μέρους των επίσημων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Η πρόσφατη ανάκτηση κάποιας περιορισμένης πρόσβασης στις αγορές αυξάνει επίσης την χρηματοδοτική ευελιξία της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει η Fitch, η μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών των δυο προγραμμάτων διάσωσης της χώρας υπήρξε αξιοθαύμαστη.
Το έλλειμμα/ΑΕΠ εξαιρουμένης της στήριξης προς τις τράπεζες, έχει μειωθεί κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες εν μέσω σοβαρών κυκλικών εμποδίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης