Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗSBC - Αστάθεια, ο εχθρός της ελληνικής αγοράς ομολόγων - Έρχεται μεταβλητότητα

ΗSBC - Αστάθεια, ο εχθρός της ελληνικής αγοράς ομολόγων - Έρχεται μεταβλητότητα
Το παράδειγμα των ευρωεκλογών…
Εχθρό της ελληνικής αγοράς ομολόγων χαρακτηρίζει την αναδυόμενη αστάθεια, η HSBC, υπογραμμίζοντας τους λανθάνοντες βραχυπρόθεσμους κινδύνους.
Η πρόσφατη πανευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε ένα πράγμα: Η αβεβαιότητα δύναται να επιφέρει σωρεία αλλαγών στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εξηγεί χαρακτηριστικά, ο Bert Lourenco, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της HSBC, μιλώντας στους Financial Times.
Ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής, οι επενδυτές σταδιακά απέσυραν τις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα της περιφέρειας, ωθώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές θεωρούσαν βέβαιη την εκλογική ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και έτσι, φοβούμενοι το αποτέλεσμα, απομακρύνθηκαν από τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
«Μέχρι τώρα, οι αγορές έχουν οδηγήσει τα επιτόκια σε χαμηλά αρκετών ετών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας» επισημαίνει ο Laurence Mutkin, υψηλόβαθμο στέλεχος της BNP Paribas.
Ενδεικτικά, από την αρχή του 2014, το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 27% ή 111 μονάδες βάσης. Παρομοίως, η Ελλάδα προσέλκυσε τον Απρίλιο πάνω από 20 δισ. ευρώ, ενώ το ιρλανδικό επιτόκιο υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και έναντι της Μ. Βρετανίας!
Ωστόσο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές και το διαφαινόμενο θρίαμβο των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων, τα επιτόκια έλαβαν εκ νέου την ανιούσα, με το ιταλικό για παράδειγμα, να αυξάνεται από το 2,89% στο 3,30%.
Επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει τους παράγοντες της πρόσφατης μεταβλητότητας, ο Bert Lourenco της HSBC διαπιστώνει πως η αβεβαιότητα σε κάθε επίπεδο, επιφέρει την αύξηση της μεταβλητότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης