Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FAZ - Η ΕΚΤ εκπονεί σχέδιο 40 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης με ευνοϊκούς όρους

tags :
FAZ - Η ΕΚΤ εκπονεί σχέδιο 40 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης με ευνοϊκούς όρους
Στόχος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρηματοδότησης
Την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης, προωθεί σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως προβλέπουν ηγετικά στελέχη της ΕΚΤ, σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες θα διασφαλίσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, εφόσον δεσμευθούν ότι θα προωθήσουν τις πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το εύρος του προγράμματος θα κινείται στα 40 δισ. ευρώ.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 δισ. ευρώ. Κατά την πρώτη και δοκιμαστική φάση της εφαρμογής του, το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα προβλέπει τη διάθεση μικρότερων ποσών στις τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιδράσεις του.
Εάν η εμπειρία είναι θετική, θα διατεθεί και το υπόλοιπο ποσό.
Από το εν λόγω πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον Νότο δεν αποκλείονται οι τράπεζες άλλων χωρών.
Ωστόσο, στον Βορρά το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, με δεδομένο ότι εκεί η ρευστότητα είναι υψηλή.
Αντίθετα, στην Ισπανία το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς η μία στις τέσσερις ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης και στην Πορτογαλία, η μία στις τρεις.
Και όπως έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, «η πιστωτική στενότητα φρενάρει την ανάκαμψη της οικονομίας στις προβληματικές χώρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης