Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings - Πως πρέπει να είναι η Ευρώπη του μέλλοντος - Οι στρατηγικές προτεραιότητες

Brookings - Πως πρέπει να είναι η Ευρώπη του μέλλοντος - Οι στρατηγικές προτεραιότητες
Χωρίς καμία αμφιβολία, η οικονομία είναι εκείνη που έρχεται πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων
Mια σειρά από στρατηγικές προτεραιότητες καλείται να φέρει εις πέρας η Ευρώπη από εδώ και στο εξής, προκειμένου το γενικευμένο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού να μην προλάβει να πλήξει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε εθνικό επίπεδο.
Όπως επισημαίνει το Brookings Institution, αποτιμώντας την έκβαση των Ευρωεκλογών, η κάλπη της 25ης Μαΐου ανέδειξε, σε όλο το πραγματικό εύρος, την οργή, τον θυμό, την απογοήτευση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις.
Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διατηρήσει την ισχύ και νομιμοποίησή της, τότε πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση των συγκεκριμένων προτεραιότητων που επιβάλλεται να θέσει.
Χωρίς καμία αμφιβολία, η οικονομία είναι εκείνη που έρχεται πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων. Σημαντική είναι η πρόοδος των Ευρωπαίων ηγετών στην κατεύθυνση της περισσότερης ενοποίησης. Σημαντικό τμήμα των προσπαθειών αυτών αποτελεί τόσο η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, όσο και η εν εξελίξει διεργασίες για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης. Ωστόσο, το βέβαιο είναι πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.
Η Κομισιόν θα πρέπει χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση να θωρακίσει την ανάπτυξη και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την τόνωση της απασχόλησης. Μόνο μέσω της ανάπτυξης, μπορεί να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μόνο μέσω της τόνωσης της απασχόλησης μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Ευρώπης, αυτό που χρειάζεται ένα μια μίνιμουμ ομοιογένεια, τουλάχιστον σε όρους εταιρικής φορολόγησης, προκειμένου να μπει φρένο στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Πέραν της τραπεζικής ένωσης, θεμελιώδης κρίνεται και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ μπορεί - και πρέπει - να αναλάβει πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης.
Αν θωρακίσει όμως την οικονομία της, δεν σημαίνει πως η Ευρώπη είναι ασφαλής. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα νέο όραμα για τη διαμόρφωση της εξωτερικής της πολιτικής.
Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βελτιώσουν...  εαυτόν, προκειμένου να ανακτήσουν την υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών. Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους και την ικανότητά τους να καινοτομούν.
Η ιεράρχηση των σωστών προτεραιοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το πρώτο, αποφασιστικό βήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης