Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch - Θέμα χρόνου η αλλαγή ηγεσίας στην Ελλάδα - Επόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας

Marketwatch - Θέμα χρόνου η αλλαγή ηγεσίας στην Ελλάδα - Επόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας
Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη αποχωρήσει από το ευρώ, προκειμένου να αναζητήσει την οικονομική της ευημερία
Νέα προβλήματα στην Ελλάδα προκαλούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, προειδοποιεί το Marketwatch, παρακολουθώντας στενά όλα τα τεκταινόμενα από τις εκλογές μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα ανοιχτά μέτωπα για την Ελλάδα είναι πολλά: Δεν είναι μόνο ο εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Δεν είναι μόνο οι απειλές του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τα ελληνικά ομόλογα είναι πράγματι υπερτιμημένα. Οι επενδυτές αγνοούν τον πραγματικό κίνδυνο η Αθήνα να απορρίψει τις νέες αξιώσεις της τρόικας για τη λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας.
Χωρίς καμία αμφιβολία, νικητής της εκλογικής μάχης της Κυριακής 25 Μαΐου ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που πρέπει να διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές είναι πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας ενάντια στη σοβαρή εσωτερική υποτίμηση που βίωσε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, στο όνομα της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της και της ισχυροποίησης της οικονομίας της.
Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει στη συνέχεια το Marketwatch για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας την τελευταία 15ετία. Όπως επισημαίνει, το 2000 το ελληνικό χρέος δεν ξεπερνούσε το 103% του ΑΕΠ. Το 2009, στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, το χρέος βρισκόταν στο 129,7%. Σήμερα, μετά από δύο τεράστια πακέτα διάσωσης και μια ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση, το ελληνικό χρέος κυμαίνεται στα επίπεδα του 175% έναντι του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα η ανεργία παραμένει πάνω από το απαράδεκτα υψηλό επίπεδο του 26%. Τα χειρότερα όμως αφορούν την ανεργία των νέων που έχει ξεπεράσει ακόμη και το δυσθεώρητο 60%.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, συνεχίζει το Marketwatch, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη αποχωρήσει από το ευρώ, προκειμένου να αναζητήσει την οικονομική της ευημερία.
Από τη στιγμή όμως που η χώρα παρέμεινε εντός της Ευρωζώνης, το επόμενο στοίχημά της είναι η επιστροφή σε μια πραγματική, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια το Marketwatch, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καταγράψει τόσο ισχυρή ανάπτυξη, ώστε να μειωθεί η ανεργία. Επομένως, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στην Ελλάδα. Είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖA, o Aλέξης Τσίπρας, να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης