Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Γερμανία… το νέο πρόβλημα για την Ευρωζώνη! - Ξεθωριάζει το οικονομικό θαύμα

Economist - Γερμανία… το νέο πρόβλημα για την Ευρωζώνη! - Ξεθωριάζει το οικονομικό θαύμα
Δημογραφικές πιέσεις και ελλιπείς επενδύσεις αναμένεται να ανατρέψουν την κατάσταση
Μία νέα πηγή ανησυχίας για την οικονομία της Ευρωζώνης «ανακαλύπτει» ο Economist, ο οποίος εφιστά την προσοχή για την πορεία της πάλαι κραταιής Γερμανίας!!!
Το νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη από τον Mario Draghi, στοχεύει στη χορήγηση φθηνού χρήματος στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε μία ουσιαστική ανάκαμψη, η οποία θα εδράζεται λιγότερο στη Γερμανία και περισσότερο στον οικονομικό πλουραλισμό.
Εκτός όμως της πρόθεσης της ΕΚΤ, η ακριβοδίκαια διανομή της ανάπτυξης ενδέχεται να προέλθει και από την εκ των έσω αποδυνάμωση της Γερμανίας!

Το «θαύμα» της Γερμανίας
Η ανάπτυξη της Γερμανίας αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2% του ΑΕΠ για το 2014 και το 2015. Παράλληλα, το Βερολίνο διαθέτει το υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο το 2013 άγγιξε το 7,5% του ΑΕΠ. Επίσης, ο δείκτης ανεργίας είναι ο δεύτερος πιο χαμηλός μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. καθώς από το 11,4% το 2004 έχει υποχωρήσει σήμερα, στο 5,2%. Οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια την προηγούμενη δεκαετία, με την απασχόληση να εκτινάσσεται σε ιστορικό υψηλό.
Η ενίσχυση της αγοράς εργασίας, όπως είναι φυσικό, επέφερε ευρωστία και στα φορολογικά έσοδα, τα οποία με τη σειρά τους, οδήγησαν το δημόσιο χρέος κάτω του 80% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 2009.

Τα… αναδυόμενα προβλήματα
Έως εδώ, όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε μία εύρωστη, υγιής οικονομία, η οποία συνιστά πυλώνα για την εύθραυστη Ευρωζώνη…
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το βρετανικό περιοδικό, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές για τη Γερμανία. Παρά τη διαρκή εισροή μεταναστευτικών κυμάτων – περίπου 400 χιλ. ετησίως – το δημογραφικό πρόβλημα οξύνεται ολοένα και περισσότερο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εργατική αυτάρκεια της χώρας.
Έτσι, προκειμένου να διατηρηθεί αμετάβλητη η γερμανική οικονομία, η παραγωγικότητα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, ώστε να υπερκαλυφθεί η έλλειψη εργατικών χεριών.
Βάσει των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ, την επόμενη δεκαετία το ΑΕΠ της Γερμανίας, εξαιτίας των δημογραφικών πιέσεων και της ανεπαρκούς αύξησης της παραγωγικότητας, θα συρρικνωθεί κατά 1%.





Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επαρκούς παραγωγικότητας, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις. Ωστόσο, παρά το επίτευγμα των ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ωστόσο, η Γερμανία πάσχει σε επίπεδο εγχώριων επενδύσεων, οι οποίες από το 21,5% το 2000 έχω συρρικνωθεί στο 17,2%. Επίσης, το κράτος εμφανίζεται διστακτικό ως προς την υιοθέτηση κεϋνσιανών πολιτικών, οι οποίες θα βοηθούσαν την γερμανική οικονομία.  
Πλην των άμεσων επενδύσεων, το Βερολίνο διστάζει να επενδύσει και στο ανθρώπινο δυναμικό της, γεγονός που οδηγεί σε ευρείες ελλείψεις εργατών. Εξάλλου, οι δαπάνες για την εκπαίδευση είναι οι χαμηλότερες δυνατές και ως εκ τούτου, οι μελλοντικοί Γερμανοί εργαζόμενοι είναι χαμηλής κατάρτισης, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο το μέλλον της γερμανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης