Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Long στα ελληνικά ομόλογα λήξεως 2012 η Deutsche Bank και short γενικώς η Nomura - Το ιδανικό haircut στο 50% - Τι λέει η JP Morgan

Long στα ελληνικά ομόλογα λήξεως 2012 η Deutsche Bank και short γενικώς η Nomura - Το ιδανικό haircut στο 50% - Τι λέει η JP Morgan
Στο 50% τοποθετεί το απαραίτητο haircut στο ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα η Deutsche Bank, στην τελευταία 10σέλιδη έκθεση της για την ελληνική οικονομία, η οποία φέρει τον τίτλο «Greece: Are we moving towards restructuring?» (Ελλάδα: Οδηγούμαστε σε αναδιάρθρωση;).
Η ανάλυση της κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες: α)υπάρχει άμεσος κίνδυνος αναδιάρθρωσης;, β)ποιο είναι το ποσοστό του haircut που θα χρειαστεί, γ)οι επιλογές για τον τρόπο της αναδιάρθρωσης, και δ) εάν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε νέα πιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με την πρώτη παράμετρο, η DB υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ και της Ελλάδας, οι οποίοι θεωρούν ότι μία τέτοια λύση άμεσα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους για τους πιστωτές, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και άλλες αδύναμες και υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Μάλιστα, τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ θα προτιμούσαν να έχουν προχωρήσει το πρόγραμμα σταθερότητας, να έχει εμφανίσει ο ελληνικός προϋπολογισμός πρωτογενές πλεόνασμα και μετά να θέσουν σε εφαρμογή τη λύση αυτή. Της ίδιας άποψης δηλώνει ότι είναι και η DB.
Αναφορικά με τη δεύτερη παράμετρο, η DB θεωρεί ότι το επιτυχές haircut θα είναι κοντά στο 50%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, που έθεσαν υπόψη το χρόνο ωρίμανσης, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και το επιτόκιο, το ποσοστό του 50% θα καθιστούσε όντως βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η DB θεωρεί ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την κεφαλαιακή δομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της με 77 δις. ευρώ περίπου ομόλογα. Επομένως, σε κάθε σχεδιασμό θα πρέπει να προβλεφθεί και η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΚΤ.
Η Deutsche Bank θεωρεί ότι μία «βίαιη» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικούς συστημικούς κινδύνους, θέτοντας υπό πίεση σχεδόν όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία κα το χρέος. Επομένως, επαναλαμβάνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, όπως άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί άμεσα η λύση της αναδιάρθρωσης. Αντίθετα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θεωρεί ότι μία «ομαλή» και εθελοντική αναδιάρθρωση είναι πιθανότερη, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο, με τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επαναγορά των ομολόγων της. Μία τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης ενώ δεν θα υπήρχε και ο πιστωτικός κίνδυνος.
Η DB, παίρνοντας σαφή θέση ότι δε θα συμβεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε άμεσο διάστημα, συστήνει long θέσεις σε ελληνικά ομόλογα λήξεως Μαρτίου 2012, η απόδοση των οποίων ξεπερνά το 15%.

Short στα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα η Nomura

Κρίσιμες εξελίξεις και «αλλαγή του παιχνιδιού» βλέπει η Nomura στην Ευρώπη, σύμφωνα με την 4σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Finnish Elections, Greece Restructuring, what next?» (φιλανδικές εκλογές, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τι υπάρχει μετά;), στην οποία και ενημερώνει ότι βρίσκεται στη διαδικασία κλεισίματος των long θέσεων στην Ιρλανδία, και στην αύξηση των short θέσεων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Οι φιλανδικές εκλογές, και ιδιαίτερα το αποτέλεσμα, άλλαξε τους κανόνες της στρατηγικής στην Ευρώπη. Η Φιλανδία εμφανίζεται ως μία νέα Σλοβακία, η οποία αρνήθηκε να δώσει δάνειο στην Ελλάδα, ή Αυστρία, η οποία καθυστερεί τη δόση της στην Ελλάδα. Δεδομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, τότε οι προοπτικές των δύο αδύναμων χωρών του ευρωπαϊκού νότου δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη στρατηγική.
Η Nomura δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί οι Ευρωπαίοι να αυξήσουν τα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης τους επόμενους μήνες, κάτι όμως που μπορεί να βρει την αντίσταση των εθνικών κοινοβουλίων. Οι διαπραγματεύσεις στο πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας θα δείξουν την πορεία της Ευρώπης, αλλά το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με τη Nomura, είναι ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.

JP Morgan: Χωρίς ουσία μια μη εθελοντική αναδιάρθωση

Την ίδια ώρα, σε έκθεσή της, η JP Morgan αναφέρει ότι μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν θα είχε ουσία.
"Ενδεχομένως να έρθει εκείνη η μέρα που Ελλάδα και Ευρώπη αποφασίσουν ότι μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί τη σωστή επιλογή, ωστόσο η μέρα αυτή αργεί πολύ ακόμη", επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.
Ο οίκος αναφέρει ότι δεν είναι αφύσικο η Ελλάδα να συζητά με την ΕΕ και το ΔΝΤ το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς όπως αποδεικνεύεται από την τρέχουσα συγκυρία η χώρα μας έχει ανάγκη πρόσθετης στήριξης μετά το πέρας του προγράμματος που τώρα ακολουθείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης