Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

New York Times – Σαρωτικός ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Ελλάδα – Σεβαστός ο Γκίκας Χαρδούβελης – Έχει μπροστά του δύσκολο έργο

New York Times – Σαρωτικός ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Ελλάδα – Σεβαστός ο Γκίκας Χαρδούβελης – Έχει μπροστά του δύσκολο έργο
Ανάλωσε το πολιτικό του κεφάλαιο ο Γ. Στουρνάρας
Για σαρωτικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος στην Ελλάδα κάνουν λόγο σε δημοσίευμα τους οι New York Times, οι οποίοι και αυτοί επικεντρώνουν στη διαδοχή του Γ. Στουρνάρα από τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είναι «ένας σεβαστός καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης».
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο καθώς «θα προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα δύσκολο πρόγραμμα» οικονομικής μεταρρύθμισης που «έχει επιβληθεί» από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σε αντάλλαγμα τη συνέχιση των δανείων διάσωσης».
Όσον αφορά τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα οι New York Times τονίζουν ότι αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον Απρίλιο.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επιπλέον ότι ο κ. Στουρνάρας «έχει αναλώσει» το πολιτικό του κεφάλαιο, στα δύο τελευταία χρόνια, ηγούμενος της προσπάθειας για λιτότητα που, όπως τονίζεται, επέφερε το «πετσόκομμα των εισοδημάτων» και την «αύξηση του ποσοστού ανεργίας».
Στην τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών επικεντρώθηκε σε δημοσίευμα της και η Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι πρόκειται για «μια επιλογή που σηματοδοτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης.
«Ο κ. Χαρδούβελης, ένας έμπειρος τεχνοκράτης και με μακρά εμπειρία στην κυβέρνηση, θα αναλάβει να προωθήσει σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων, στους επόμενους μήνες, προκειμένου να τονωθεί η ρημαγμένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ενώ επιπλέον θα διαπραγματευτεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για τη χώρα με τους θεσμικούς δανειστές της Ελλάδας (την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ), αργότερα μέσα στο έτος» αναφέρει η Wall Street Journal.
Από την πλευρά της η βρετανική Guardian υπογραμμίζει και αυτή με τη σειρά της πως η επιλογή Χαρδούβελη αποτελεί συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, τονίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε κινήσεις που μπορεί να φέρουν σταθεροποίηση στην κυβέρνησή του.
Ειδικά για τον νέο υπουργό Οικονομικών η Guardian επισημαίνει ότι είναι μια προσωπικότητα σεβαστή στο εξωτερικό που είχε ταχθεί εναντίον της λιτότητας που είχε επιβάλλει η Τρόικα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης