Αναλύσεις – Εκθέσεις

Calamos Ιnvestments - H Eλλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο - Επώδυνη αλλά ορατή η ανάκαμψη

Calamos Ιnvestments - H Eλλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο - Επώδυνη αλλά ορατή η ανάκαμψη
Η Ελλάδα έχει φτάσει πολύ μακριά...
Μακρύ δρόμο έχει διανύσει η Ελλάδα για την ανάταξη της οικονομίας της, όπως επισημαίνει η διεθνούς κύρους επενδυτική εταιρεία Calamos Investments, με έδρα το Naperville στο Illiinois των ΗΠΑ και συνολικά υπό διαχείριση assets ύψους 27,8 δισ. δολαρίων.
"Η Ελλάδα έχει φτάσει πολύ μακριά", σχολιάζουν οι αναλυτές της Calamos Investments, στην τελευταία ανάλυσή τους "Global Economic Review & Outlook", επιχειρώντας να παρουσιάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί επί ελληνικού εδάφους.
Ωστόσο, όπως σπεύδουν να επισημάνουν, ναι μεν η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά αυτή είναι μια επώδυνη ανάκαμψη.





Η ανάκαμψη κερδίζει ολοένα και περισσότερο momentum στο σύνολο της Ευρωζώνης, έχοντας ισχυρό σύμμαχό της την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό όμως που αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι η ολοένα και πιο λαμπρές προοπτικές για το σύνολο των χωρών της περιφέρειας. Η συνεχής εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας σε συνδυασμό με τη διαρκή στήριξη της ΕΚΤ αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία για τις μέχρι πρότινος πιο εύθραυστες οικονομίες της Ευρωζώνης. Απόδειξη; Η συνεχής υποχώρηση του κόστους δανεισμού σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία.




Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρωζώνη. Η μάχη κατά του κινδύνου του αποπληθωρισμού δεν έχει κερδηθεί. Μάλιστα μοιάζει αβέβαιο να κερδηθεί, εάν η ΕΚΤ δεν ανακοινώσει ένα πραγματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μια ακόμη σημαντική πηγή ανησυχίας συνιστά και το χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου: Το χάσμα αυτό έχει πολλές πτυχές και γίνεται αντιληπτό σε όρους: δημοσίου χρέους, μεταποίησης, ανεργίας, ανάπτυξη.

Παγκόσμια οικονομία
Οι αναλυτές της Calamos Ιnvestments δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το τρέχον έτος.
Πιο συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2014, τοποθετούν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη μεταξύ 2,5% και 3%.
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στον ανεπτυγμένο κόσμο, όσο και σατις αναδυόμενες αγορές. Η νομισματική πολιτική των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη παραμένει σε γενικές γραμμές εξυπηρετική.





Μετοχές

Όσο η παγκόσμια ανάκαμψη θα ισχυροποιείται, τόσο περισσότερο θα ωφελούνται οι μετοχές.
Ωστόσο η επενδυτική εταιρεία σπεύδει να προειδοποιήσει πως οι επενδυτές πρέπει να διακατέχονται από αυστηρή πειθαρχία - σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις τους - και να μην αγνοούν τον πιθανό αντίκτυπο της αβεβαιότητας και μιας τυχόν ραγδαίας αλλαγής του κλίματος.
Κατεύθυνση στα διεθνή χρηματιστήρια αναμένεται να δώσουν για μια ακόμη φορά τα εταιρικά αποτελέσματα. Εάν τα εταιρικά κέρδη αποδειχθούν ικανοποιητικά, τότε αυτόματα θα καταλαγιάσουν οι ανησυχίες των επενδυτών.
Αμερικανικές μετοχές: Τα κακά νέα μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε καλά νέα.
Εάν τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ συνεχίσουν να είναι αδύναμα, μειώνονται οι πιθανότητες να προχωρήσει σε πιο σφικτή νομισματική πολιτική η Fed. Επομένως, υπάρχει περιθώριο για υψηλότερες αποτιμήσεις, σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εταιρείες με ισχυρή ανάπτυξη.  





Ευρωπαϊκές μετοχές:
Οι τοποθετήσεις πρέπει να είναι επιλεκτικές. Πιο κερδισμένες θα αποδειχθούν οι εταιρείες που ωφελούνται άμεσα από την ανάκαμψη.
Ως επί το πλείστον, η Calamos Ιnvestments δηλώνει την προτίμησή της στις αγορές του ισχυρού Βορρά. Ωστόσο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, η ανάκαμψη της περιφέρειας είναι ορατή, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και στον Νότο... 





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης