Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Πρόκληση για την Ευρωζώνη η μείωση του χρέους - Αναμένεται μπαράζ αναβαθμίσεων

Fitch - Πρόκληση για την Ευρωζώνη η μείωση του χρέους - Αναμένεται μπαράζ αναβαθμίσεων
Βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, διαπιστώνουν 78 managers σε έρευνα της Fitch
Σε χαμηλό τεσσάρων ετών έχει υποχωρήσει η ανησυχία των επενδυτών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ωστόσο, οι γεωπολιτικοί παράγοντες συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές αγορές!
Τα άνωθεν εξάγονται από τη νέα έρευνα της Fitch, μεταξύ 78 fund managers.
Ειδικότερα, βάσει της νέας έρευνας του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για την Ευρωζώνη, η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την ευρωπαϊκή κρίση έχει υποχωρεί σε χαμηλό τεσσάρων ετών. Ωστόσο, η επίταση των γεωπολιτικών αναταραχών, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Ουκρανίας, συνιστά την μεγαλύτερη πηγή κινδύνου.
«Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στους γεωπολιτικούς κίνδυνους, που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αγορά» αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch.
Να σημειωθεί πως η έρευνα διενεργήθηκε από τον Απρίλιο έως το Μάιο του 2014.
Το 82% των ερωτηθέντων εκτίμησε πως η ουκρανική κρίση και γενικότερα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της Ευρωζώνης. Το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη έρευνα της Fitch, περιοριζόταν μόλις στο 45%.
Αντίθετα, η ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης έχουν συρρικνωθεί σε χαμηλά αρκετών ετών. «Η ισχνή ανάκαμψη ωστόσο, δεν καθίσταται αρκετή, προκειμένου να πείσει τους επενδυτές πως το πρόβλημα επιλύθηκε» διευκρινίζει η Fitch. «Οι συμμετέχοντας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, σχετικά με το εάν η ανάκαμψη πιστοποιεί την δραστική μείωση των spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας» παρατηρεί εν συνεχεία. «Μόλις το 25% των ερωτηθέντων αποδίδει τη μείωση του κόστους δανεισμού της περιφέρειας στην εξάλειψη των κινδύνων» τονίζει παράλληλα.
Επίσης, η Fitch προοιωνίζει την αναβάθμιση ορισμένων ευρωπαϊκών αξιολογήσεων εξαιτίας της ουσιαστικής, μα ισχνής, προόδου.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως η μείωση των ελλειμμάτων και των δημόσιων χρεών εξακολουθεί να συνιστά πρόκληση για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών. «Δεν θα πραγματοποιηθούν αθρόες αναβαθμίσεις για χώρες, που υπέστησαν πολλαπλές υποβαθμίσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης» συμπληρώνει.
Υπενθυμίζεται βέβαια, πως η Fitch αναβάθμισε το Μάιο την Ελλάδα σε «Β» από «Β-» προηγουμένως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης