Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Θετική η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές - Αντανακλά το… come back της περιφέρειας - Παραμένουν οι κίνδυνοι

Fitch - Θετική η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές - Αντανακλά το… come back της περιφέρειας - Παραμένουν οι κίνδυνοι
Η Λευκωσία άντλησε χθες 750 εκ. ευρώ με επιτόκιο 4,85%
Θετικά αποτιμά η Fitch τη χθεσινή έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, κατά την οποία κατάφερε να αντλήσει 750 εκ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 4,85%.
Ειδικότερα, σε σημερινό της σημείωμα, η Fitch αποτιμά θετικά τη χθεσινή έξοδο, καθώς συμβάλλει στην υπερκάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας αλλά και στη βελτίωση της δημοσιονομικής ευελιξίας. Η έκδοση 5ετών ομολόγων ενισχύει το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» της Κύπρου, προσθέτει η Fitch.
Παράλληλα, η χθεσινή έξοδος της Κύπρου στις αγορές αντανακλά το ισχυρό «come back» της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς το επιτόκιο σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. «Από την τρέχουσα συγκυρία επωφελούνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες, η βιωσιμότητα του χρέους αλλά και το ευρύτερο οικονομικό κλίμα των προαναφερθέντων χωρών» διατείνει η Fitch.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί πως η πρόσβαση της Κύπρου στις διεθνείς αγορές δεν συνιστά θέσφατο, καθώς ενδέχεται να απολεσθεί η δυνατότητα άντλησης χρημάτων από τους διεθνείς επενδυτές.  «Η μείωση των επιτοκίων δεν ταυτίζεται με τη μείωση των κινδύνων» προειδοποιεί η Fitch.
Παρά τη σαφή δημοσιονομική βελτίωση της χώρας, η βαθιά οικονομική ύφεση και η δημοσιονομική ανισορροπία εξακολουθoύν να θέτουν εν αμφιβόλω την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου.
Να σημειωθεί πως η Fitch αξιολογεί την Κύπρο με «Β-» με «σταθερό» outlook.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης