Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch – Υποτονική η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη – Μεγάλες ανισότητες παγκοσμίως

Fitch – Υποτονική η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη – Μεγάλες ανισότητες παγκοσμίως
Στο +3,7% η πιστωτική ανάπτυξη το 2014
Αδύναμη θα παραμείνει η πιστωτική επέκταση και το 2014, καθώς σύμφωνα με την Fitch, θα κυμανθεί μόλις στο 3,9% σε παγκόσμιο επίπεδο και στο 3,5% σε ευρωπαϊκό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Fitch, υπό τον τίτλο «Μacro Prudential Risk Monitor», η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει και το 2014 σε υποτονικά επίπεδα. Στην Ευρώπη θα κυμανθεί στο 3,7% ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 1,3%. Αντίθετα, η πιστωτικήε επέκταση στις αναδυόμενες οικονομίες θα διαμορφωθεί στο 27%.
Ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, η πιστωτική επέκταση στις αναπτυγμένες χώρες αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 150% του ΑΕΠ, υποχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά. Βέβαια, παρατηρούνται αρκετές ανισότητες, καθώς από τη μία πλευρά, στην Κύπρο θα υπερβαίνει το 300% του ΑΕΠ, ενώ από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία θα περιορίζεται κάτω του 100%.





Όσον αφορά την 3ετία 2011 - 2013, η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, η πιστωτική επέκταση συρρικνώθηκε σημαντικά. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια η ύφεση κυμάνθηκε μεταξύ 8% και 10%. Παράλληλα, Ολλανδία και Γερμανία κατέγραψαν ύφεση για τέταρτο διαδοχικο έτος. Συνολικά στην Ευρωζώνη, η πιστωτική ανάπτυξη περιορίστηκε στο 2,4%.
Εκτός της Ευρωζώνης, η Μ. Βρετανία εμφάνισε ύφεση της τάξης του 5,7% ενώ αντίθετα, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη κατέγραψαν διψήφια πιστωτική επέκταση. Στις ΗΠΑ, η επέκταση εκτινάχθηκε στο αρκετά ικανοποιητικό  +8,4%.
Τέλος, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ασία, όπου ο μέσος όρος κυμάνθηκε στο 30% και 40%.




 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης