Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura – Δεν κινδυνεύει το βουλγαρικό νόμισμα (lev) έναντι του ευρώ – Απειλή από ευρεία μετατροπή των καταθέσεων σε ευρώ ή bank run

Nomura – Δεν κινδυνεύει το βουλγαρικό νόμισμα (lev) έναντι του ευρώ – Απειλή από ευρεία μετατροπή των καταθέσεων σε ευρώ ή bank run
Πιστωτική γραμμή 1,7 δις ευρώ παρέχει στη Βουλγαρία η Κομισιόν – Μέτρα στήριξης για την αποφυγή της τραπεζικής κατάρρευσης
(upd) Την άποψη ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος για την ισοτιμία του βουλγαρικού νομίσματος (lev) με το ευρώ ύστερα από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις με το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας εκφράζει η Nomura.
Συγκεκριμένα, η Nomura υπογραμμίζει ότι ευρεία μετατροπή των καταθέσεων σε ευρώ ή απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες θα απειλούσαν την ισοτιμία του νομίσματος με το ευρώ, το οποίο αποτελεί και το θεμέλιο για να παραμένει υγιής πιστωτικά η Βουλγαρία.
Η Nomura επισημαίνει ότι αν και είναι περιορισμένοι οι κίνδυνοι για την ισοτιμία του lev με το ευρώ, τονίζει ότι πλέον οι εξελίξεις έχουν επιτείνει την αμφιβολία για την ισοτιμία.
Σημειώνεται πως σήμερα η ΕΕ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα την επέκταση της πιστωτικής στήριξης κατά 1,7 δισ. ευρώ (3,3 δισ. lev), με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του βουλγαρικών τραπεζών.
Η επέκταση της γραμμής πίστωσης αποτέλεσε αίτημα της βουλγαρικής κυβέρνησης, μετά τα εκτεταμένα προβλήματα σε δύο τράπεζες, την Cooperative Commercial και First Investment Bank.
«Τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα για τη διατήρηση της τραπεζικής ρευστότητας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. «Το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο» διαβεβαιώνει εν συνεχεία.

Τι μετέδιδε την Παρασκευή, 28 Ιουνίου, το bankingnews.gr
Την προσφυγή της Βουλγαρίας στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο ζήτησε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας (GERB).
Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Boyko Borisov τόνισε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ για να πάρει δάνειο μερικών δις ευρώ προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
"Η ερώτηση δεν είναι αν... αλλά πότε και πώς θα καλέσουμε το ΔΝΤ¨", ανέφερε ο Borisov.
Τα χρήματα του δανείου, σύμφωνα με τον ίδιο θα χρησιμοποιηθούν από το κράτος για να κάνει πληρωμές.
"Θα πρέπει να στηριχτούν οι τράπεζες... σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει χρήση του φορολογικού αποθεματικού, με ό,τι σημαίνει αυτό", τόνισε.
Κατά την άποψη του κ. Borisov, το ποσό δανεισμού που απαιτείται φτάνει τα 5 με 6 δισ δολάρια ήτοι 2,5 με 3 δισ ευρώ).
Να σημειωθεί ότι όταν το GERB ήταν στην εξουσία της χώρας, από το 2009 ως το 2013, η στάση του ήταν κατά του δανεισμού της Βουλγαρίας και της συσσώρευσης χρέους, για να διατηρηθούν οι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες σε ένα καλό επίπεδο και να διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.
Η Βουλγαρία βρίσκεται υπό την εποπτεία νομισματικού συμβουλίου, ύστερα από την μεγάλη κρίση που κλόνισε την οικονομία της χώρας το 1996.

(πρώτη ενημέρωση 30 Ιουνίου 09:36)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης