Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit Negative για την Τουρκία η κρίση στο Ιράκ - «Απειλείται» το 30% του τουρκικού ΑΕΠ!

Moody’s: Credit Negative για την Τουρκία η κρίση στο Ιράκ - «Απειλείται» το 30% του τουρκικού ΑΕΠ!
Στο "Βaa3" η αξιολόγηση της Τουρκίας
Credit Negative συνιστά για την Τουρκία η ιρακινή κρίση, καθώς σύμφωνα με την Moody's, η επέλαση των ισλαμιστών τζιχαντιστών ενδέχεται να πλήξει τόσο την τουρκική οικονομία όσο και τις τουρκικές εταιρείες.
Ειδικότερα, η Moody’s σε νέα της έκθεση, υπό τον τίτλο «Issuer Comment:  For Ooredoo and Other Exposed Gulf and Turkish Corporates, Iraq Crisis Is Credit Negative» προειδοποιεί πως οι πιστωτικοί κίνδυνοι για την Τουρκία αυξάνονται δραματικά, εξαιτίας τις αυξανόμενης έντασης στο Ιράκ.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, το Ιράκ συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό των τουρκικών εξαγωγών, με τις συνολικές εμπορικές συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 12 δισ. δολάρια.
Επομένως, οι συγκρούσεις στις βόρειες περιοχές της χώρας ενδέχεται να υπονομεύσουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, εγείροντας σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία. Μάλιστα, εάν η κρίση ενταθεί και επεκταθεί στην περιοχή του Κουρδιστάν, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στο 15% των τουρκικών εξαγωγών ή αλλιώς το 30% του τουρκικού ΑΕΠ.
Άλλωστε, τυχόν αύξηση της τιμής του πετρελαίου ενδέχεται να πλήξει κατά 0,5% ή 4 με 5 δισ. δολάρια το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σημειώνεται πως η Moody’s αξιολογεί την Τουρκία με «Baa3».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης