Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στάση αναμονής από την ΕΚΤ μετά τα «πυροτεχνήματα» του Ιουνίου - Επιμένει η απειλή του αποπληθωρισμού

tags :
Στάση αναμονής από την ΕΚΤ μετά τα «πυροτεχνήματα» του Ιουνίου - Επιμένει η απειλή του αποπληθωρισμού
Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων του Ιουνίου, περαιτέρω δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη, θεωρείται απίθανη, εκτιμούν οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων.
Τον Ιούνιο η ΕΚΤ ανακοίνωσε αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, μεταξύ άλλων μέτρων, με στόχο την ενίσχυση του δανεισμού που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Όπως δηλώνει στο CNBC η Gertrude Tumpel-Gugerell, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είναι σημαντικό για την ΕΚΤ να τηρήσει στάση αναμονής, προκειμένου να διαπιστώσει την επίδραση των μέτρων.
Την ίδια ώρα και ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, εκτιμά ότι μετά τα «πυροτεχνήματα» του Ιουνίου, η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής.
Πάντως, όπως σημειώνεται, η ανησυχία για τον χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη επιμένει μετά τα τελευταία στοιχεία, με την περιοχή να οδεύει ολοταχώς προς τον αποπληθωρισμό, παρά τα μέτρα.
Τον Ιούνιο, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν στο 0,5%, την ώρα που ο στόχος της ΕΚΤ είναι γύρω στο 2%. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός βρέθηκε σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ήταν τον Νοέμβριο του 2009.
Όπως σχολιάζει η οικονομολόγος της Capital Economics, Jennifer McKeown, το επίπεδο αυτό του πληθωρισμού, είναι επικίνδυνα αδύναμο.
Και προσθέτει ότι τα αδύναμα στοιχεία του Ιουνίου για τον πληθωρισμό, θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στην ΕΚΤ προκειμένου για στήριξη της οικονομίας μέσω της νομισματικής της πολιτικής, δεδομένων κυρίως των στοιχείων για ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάκαμψης.
Επίσης εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο η ΕΚΤ να ανακοινώσει νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο θα αναγκαστεί τελικά να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε ευρεία κλίμακα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης