Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου για τις κυπριακές τράπεζες - Ύψιστη προτεραιότητα η μείωση των υψηλών ποσοστών των NPLs - Περιορίζουν τις χορηγήσεις

ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου για τις κυπριακές τράπεζες - Ύψιστη προτεραιότητα η μείωση των υψηλών ποσοστών των NPLs - Περιορίζουν τις χορηγήσεις
Η ύφεση της κυπριακής οικονομίας συνέχισε να υποχωρεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014
SOS για τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των κυπριακών τραπεζών εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε με αφορμή την έγκριση της χορήγησης της δόσης των 84 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και οι συνθήκες στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο ομαλοποιούνται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλά, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν δάνεια.
«Αν και ακόμα είναι βαθιά η ύφεση, αυτή συνέχισε να υποχωρεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους» αναφέρεται επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ, ενώ, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «η ανεργία παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα».
«Οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες» επισημαίνεται στην περίληψη της έκθεσης, προσθέτοντας ότι «αναμένεται μία κάπως ηπιότερη συρρίκνωση της παραγωγής για φέτος, που θα ακολουθείται από μια πιο σταδιακή ανάκαμψη. Συνολικά, η οικονομία εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τις μεγάλες ανάγκες του ιδιωτικού τομέα».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Κύπρου «κινείται στο σωστό δρόμο» και «οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρώτο τρίμηνο εκπληρώθηκαν με σημαντικά περιθώρια και οι εθνικοί περιορισμοί πληρωμών ήρθησαν πλήρως».
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι κυπριακές αρχές ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για να ξεπεραστούν καθυστερήσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, κάνοντας λόγο για τρεις βασικές προκλήσεις:
- Την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
- Την ενίσχυση των θεσμών για να στηρίξουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν σημαντικοί, κυρίως εκείνοι που σχετίζονται με τις ακόμη ισχυρές μακροοικονομικές διασυνδέσεις».

Τι ανέφερε στις 30/6 το www.bankingnews.gr:

Eύσημα και συστάσεις στην Κύπρο από τη Lagarde
Eύσημα, αλλά και συστάσεις για περαιτέρω δράση, μετέφερε στην Κύπρο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde, με αφορμή την έγκριση από το Ταμείο για την εκταμίευση της δόσης των 84 εκατ. ευρώ.
Σε γραπτή δήλωσή της, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και την έγκριση της δόσης των 84 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, η Lagarde επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να λάβουν εύσημα για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Ανακεφαλαιοποίησαν και αναδιάρθρωσαν τις κυπριακές τράπεζες, εφάρμοσαν μία φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και υλοποίησαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, τα  αποτελέσματα αποδείχθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα και η Κύπρος πρόσφατα απέκτησε εκ νέου πρόσβαση στις αγορές».
«Από εδώ και πέρα, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των NPLs, ενώ οι αρχές θα πρέπει να αυξήσουν τη συνολική εποπτεία των κυπριακών τραπεζών, καθώς και να εφαρμόσουν πλήρως το πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος», ανέφερε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «ακόμα υπάρχει αβεβαιότητα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη προσεκτικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Είναι απαραίτητη η συνέχιση της δημοσιονομική προσαρμογής για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες θα πρέπει να συνοδευτούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων από το χρέος, καθώς και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 84 εκατ. ευρώ
Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 84 εκατ. ευρώ, προς την Κύπρο, άναψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τέταρτη αξιολόγηση του κυπριακού οικονομικού προγράμματος, γεγονός που επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 84 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε την τέταρτη αξιολόγηση των επιδόσεων της Κύπρου, στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος, βάσει Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού για την Κύπρο.
«Η ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 84 εκατ. ευρώ, ποσό που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις στα 420,2 εκατ. ευρώ.
Η επόμενη αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στα μέσα Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης