Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Xωρίς πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη - Το στοίχημα των επενδύσεων

Deutsche Bank: Xωρίς πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη - Το στοίχημα των επενδύσεων
Απαιτείται μια στενή πανευρωπαϊκή συνεργασία, υψηλού επίπεδου μάλιστα
Τον δύσκολο δρόμο, μέσα από τον οποίο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, επιχειρεί να περιγράψει η Deutsche Bank.
Σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Focus Europe - Fiscal push?", η γερμανική τράπεζα παρουσιάζει το εξαιρετικά περίπλοκο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να επιστρέψει στην ανάπτυξη η Ευρωζώνη.
Πρόκειται για ένα περιβάλλον περιορισμένης ευχέρειας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και ένα περιβάλλον αυξημένων ρίσκων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Μέσα σε αυτό το περίπλοκο και αβέβαιο περιβάλλον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν να διαφοροποιηθούν, κυρίως μετά τα μηνύματα που έστειλε η κάλπη των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.
Οι κεντρο-αριστερές κυβερνήσεις επιθυμούν την προστασία των δημοσίων δαπανών, ενώ οι κεντρο-δεξιές ζητούν τη μείωση της φορολόγησης.
Οι τρέχουσες συνθήκες που διαμορφώνονται, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πτήσεις του πληθωρισμού, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη η ΕΚΤ να προχωρήσει στη λήψη νέων, μη συμβατικών μέτρων, προκειμένου να θωρακιστεί η σταθερότητα των τιμών.
Τι θεωρεί όμως η Deutsche Bank πως πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής; Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της - και συντάκτες της εν λόγω έκθεσης - απαιτείται μια στενή πανευρωπαϊκή συνεργασία, υψηλού επίπεδου μάλιστα.
Μια συντονισμένη στρατηγική μπορεί να προσεγγίσει τον στόχο για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων.
"Ακόμη και η ίδια η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο τους πιθανούς κινδύνους για την Ευρωζώνη, αν οι κυβερνήσεις του Βορρά αρχίσουν να διαφωνούν για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να εφαρμόσει ο Νότος", σπεύδει να προειδοποιήσει η γερμανική επενδυτική τράπεζα.
"Αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη και το ευρώ είναι μια άμεση επιτάχυνση της προώθησης των επενδυτικών σχεδίων", προσθέτει.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, για να εφαρμοστεί με ορθό τρόπο η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη, πρωτίστως απαιτείται συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Χωρίς ευρεία πολιτική συμφωνία, κάθε προσπάθεια θα χαρακτηριστεί ανορθόδοξη...

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης