Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Πέριξ του 3% το επιτόκιο για το ελληνικό 3ετές ομόλογο - Δελεαστική η νέα έκδοση, αλλά και γεμάτη κινδύνους

Reuters: Πέριξ του 3% το επιτόκιο για το ελληνικό 3ετές ομόλογο - Δελεαστική η νέα έκδοση, αλλά και γεμάτη κινδύνους
Μια έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους είναι αντίθετη με τις τάσεις που ακολουθεί η Ευρωζώνη
"Η έκδοση βραχυπρόθεσμου ελληνικού ομολόγου κρίνεται δελεαστική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνοδεύεται και από αρκετούς κινδύνους", αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, παρακολουθώντας στενά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές τις προσεχείς ημέρες.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα μπορεί να θεωρεί δελεαστική τη νέα έκδοση 3ετούς ομολόγους τις επόμενες ημέρες, ωστόσο με την κίνηση αυτή ίσως δώσει την εντύπωση πως έχει άμεσο πρόβλημα αναχρηματοδότησης...
Μόλις δύο χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τον πραγματικό κίνδυνο για έξοδο από το ευρώ, η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου. Πρόκειται για μια από τις ταχύτερες επανόδους για ένα χρεοκοπημένο κράτος. Φέτος, η Ελλάδα αναμένεται να βάλει φρένο στην 6ετή ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.  
Η έκδοση 3ετούς ομολόγου θα δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα να αντλήσει κεφάλαια με τρόπο εξαιρετικά φθηνό. Σύμφωνα με τις προσδοκίες, το επιτόκιο της 3ετούς έκδοσης θα κινηθεί πέριξ του 3%.
Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters, τον περασμένο μήνα, πως η Ελλάδα στοχεύει στην έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο, προκειμένου να αντληθούν 2 με 3 δισ. ευρώ.
Όμως η Αθήνα θα θυσιάσει ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του χρέους της: Δεν έχει κανένα ομόλογο να αποπληρώσει τα επόμενα 5 χρόνια, σε αντίθεση με όσα ισχύουν για το ήμισυ του ισπανικού και ιταλικού χρέους.
"Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα όπου όλα έχουν πλήρως διορθωθεί. Αν συμβεί το οτιδήποτε τα επόμενα τρία χρόνια, το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουν οι πάντες θα είναι αυτό το 3ετές ομόλογο", δηλώνει ο Gianluca Ziglio, της Sunrise Brokers.
Να σημειωθεί εδώ πως βάσει σχεδιασμών - και μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) το 2012 - η Ελλάδα έχει ελάχιστες αποπληρωμές ομολόγων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Μια έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους είναι αντίθετη με τις τάσεις που ακολουθεί η Ευρωζώνη, προσθέτει το Reuters.
"Η μεγαλύτερη ανησυχία μας για την Ελλάδα είναι το πολιτικό σκηνικό", δηλώνει από την πλευρά του ο Robert Tipp, της Prudential Fixed Income.
"Η κατάσταση μοιάζει καλύτερη πλέον, ωστόσο η πολιτική παραμένει πάντα ένας κίνδυνος. Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερη η έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους", προσθέτει ο ίδιος.
"Εάν η έκδοση του 3ετούς ομολόγου προκαλέσει αυξημένη ζήτηση, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα επιδοθούν σε νέο ράλι και η κυβέρνηση ίσως προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου στη συνέχεια...", σημειώνει επίσης το Reuters.

Tι έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr:

Στην έκδοση 3ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου 3 δισ με επιτόκιο 3% με 3,5% προχωράει η Ελλάδα στις 10 ή 11 Ιουλίου

Σε κοινοπρακτική έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 3 δισεκ. ευρώ προχωράει το ελληνικό δημόσιο στις 10 ή 11 Ιουλίου δηλαδή προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και όχι στις 15 Ιουλίου που είχε αναφερθεί.
Με βάση πρώτες ενδείξεις, το 3ετές ομόλογο θα φέρει επιτόκιο μεταξύ 3% και 3,5% από αρχική εκτίμηση 3,5% με 3,75%.
Όταν τα 3μηνα έντοκα εμφανίζουν απόδοση 1,80% και τα εξάμηνα 2,15% είναι προφανές ότι η απόδοση του 3ετούς θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ του εύρους 3% με 3,5%.
Από τις δημοπρασίες εντόκων το ελληνικό κράτος έχει δανειστεί από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες περίπου 15 δισεκ. ευρώ.
Από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις 5 και 3 ετών θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο 6 δισεκ. ευρώ.
Άρα από έντοκα γραμμάτια και τις δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις θα έχει αντλήσει 21 δισεκ. ευρώ.
Η έκδοση 3ετούς πραγματοποιείται για 3 λόγους
1)Για να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού μέσω της βελτίωσης της καμπύλης αποδόσεων.
2)Για διαφοροποιηθεί η γκάμα των ελληνικών ομολόγων και με μεσοχρόνια ομόλογα  
3)Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για έκδοση 7ετών και ετήσιων εντόκων γραμματίων.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων έχει βελτιωθεί απόρροια όχι μόνο της απομάκρυνσης του κινδύνου Grexit δηλαδή της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, αλλά και του γεγονότος ότι τα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης έχουν σημειώσει…..ακραίο ράλι.
Στο ελληνικό 10ετές ομόλογο λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης διαμορφώνεται στις 80,70 με 81,90 μονάδες βάσης ή απόδοση 5,91% από 5,98%.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 468 από 472 μονάδες βάσης χθες.
Η νέα Γερμανική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,23% από 1,26%.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές υψηλότερες  σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 102,95 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,05% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Όσον αφορά την ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν πτωτικές τάσεις.
Η Ιρλανδική 10ετία στο 2,30%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,55%, η Ισπανία 2,65% και η Ιταλία 2,70%.
Το έχουμε επισημάνει δεν μπορεί η Γερμανία να εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο της στο 1,23% και η Ιρλανδία 2,3% δηλαδή spread περίπου 1,07% όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8-9 βαθμίδων.
Αυτό λέγεται….ακραία στρέβλωση.
Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου έχουν χαρακτηριστικά φούσκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης