Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: H Eλλάδα χρειάζεται δημοσιονομική ευελιξία, όχι νέα ελάφρυνση χρέους

JP Morgan: H Eλλάδα χρειάζεται δημοσιονομική ευελιξία, όχι νέα ελάφρυνση χρέους
Η Ελλάδα βιώνει τις χρόνιες συνέπειες της βαθιάς ύφεσης
Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται δημοσιονομική ευελιξία, εκτιμά η JP Morgan, σε νέα 3σέλιδη έκθεσή της, υπό τον ομώνυμο τίτλο "Greece returns to growth but still needs fiscal flexibility".
Όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες της Κομισιόν, η Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναπτύσσεται η Ευρωζώνη στο σύνολό της. Αυτό όμως δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του βάθους της ύφεσης στην οποία βυθίστηκε η ελληνική οικονομία.
Η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι πέρα για πέρα καλοδεχούμενη. Ωστόσο η κληρονομιά της κρίσης - υψηλή ανεργία, αυξημένο χρέος, αποπληθωρισμός - θα συνοδεύει τη χώρα για αρκετά χρόνια ακόμη. Η Ελλάδα βιώνει τις χρόνιες συνέπειες της βαθιάς ύφεσης. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη ανάπτυξη, η οποία όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς δημοσιονομική ευελιξία, ήτοι ελαφρά χαλάρωση στους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως το "δημοσιονομικό ταξίδι" της Ελλάδας παραμένει γεμάτο προκλήσεις. Μπορεί η Αθήνα να επιδιώκει νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της το ερχόμενο Φθινόπωρο, όμως η εξέλιξη αυτή δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημοσιονομική πορεία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως προσθέτει η JP Morgan, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ο μεγαλύτερος ωφελημένος αν η Ευρωζώνη αποδεχθεί τις εκκλήσεις για περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία. Τη δεδομένη στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο τη δημοσιονομική ευελιξία από ότι χρειάζεται τον νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Η ανάγκη για ευρεία ανάκαμψη
Για να κατορθώσει να ανακάμψει ουσιαστικά η Ελλάδα, θα πρέπει να ξεπεράσει ένα ένα τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο της. Από τα εμπόδια ξεχωρίζουν η υπερβολική δημοσιονομική πειθαρχία και ο διαρκής κίνδυνος για πιστωτικό κραχ.
Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σταθερή και ευρεία. Για να πάρει μπρος η οικονομία, θα πρέπει να υπάρξουν βελτώσεις σε νευραλγικούς κλάδους, όπως η μεταποίηση, οι υπηρεσίες, οι κατασκευές.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας θεωρούν πως οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερες από τις επίσημες προβλέψεις της τρόικας, που κάνουν λόγο για:
- Ανάπτυξη +0,6% το 2014
- Ανάπτυξη +2,9% το 2015
Μπορεί η ανάπτυξη να επιστρέφει στην Ελλάδα, όμως η υψηλή ανεργία και ο αποπληθωρισμός δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα τη χώρα.

Επιτακτική ανάγκη η δημοσιονομική ευελιξία
Για το τρέχον έτος, 2014, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.
Όμως, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των τελευταίων ετών, η τρόικα επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Οι δανειστές προειδοποιούν πως η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,75% του ΑΕΠ για τη διετία 2015 - 2016.
Η θέση της JP Morgan είναι σαφής: Η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή που αξιώνει η τρόικα για την Ελλάδα είναι υπερβολικά επιθετική. Μέσω της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, η χώρα θα πρέπει να ελαφρυνθεί. Όμως αυτό δεν θα γίνει, γιατί για να συναινέσουν οι Ευρωπαίοι στον νέο γύρο ελάφρυνσης του χρέους, θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
"Αν η Ελλάδα λάβει τη δημοσιονομική ευελιξία που χρειάζεται, τότε η οικονομία της θα αναπτυχθεί περισσότερο από ότι προβλέπει η τρόικα...", επιμένει η JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης