Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πως η επιστροφή των κεφαλαίων των TLTROs θα επηρεάσει την κερδοφορία των 4 συστημικών τραπεζών

Goldman Sachs: Πως η επιστροφή των κεφαλαίων των TLTROs θα επηρεάσει την κερδοφορία των 4 συστημικών τραπεζών
Η Goldman Sachs ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες εφαρμόζει ξεχωριστό μοντέλο ανάλυσης για την εκτίμηση των εσόδων από το πρόγραμμα TLTRO
Μικρή επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή του 2016 βλέπει η Goldman Sachs από τη χρήση των μακροπρόθεσμων χαμηλότοκων δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Alpha Bank και την Πειραιώς.
Σύμφωνα με την 30σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "TLTRO, post ECB clarifications: Take-up estimate lower; EPS impact dispersed" (TLTRO, μετά τις τεχνικές λεπτομέρειες της ΕΚΤ: χαμηλότερη χρήση/ανάληψη, διασκορπισμένη η επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή), η Goldman Sachs αναλύει ποια θα είναι η επίδραση της χρήσης των κεφαλαίων της ΕΚΤ στην κερδοφορία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2016.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 2016 ως έτος αναφοράς δεν λαμβάνεται αυθαίρεται από την Goldman Sachs, καθώς έχει τεθεί το κριτήριο ότι οι τράπεζες που δανείζονται μέσω των TLTRO και δεν καταφέρνουν να επιτύχουν τους στόχους έως τις 30 Απριλίου του 2016 θα πρέπει να αποπληρώνουν πλήρως τα ποσά που δανείστηκαν έως το Σεπτέμβριο του 2016.
Επομένως, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία θα πρέπει να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ.
Ποια όμως θα είναι η επίδραση μιας τέτοιας κίνησης για τον ελληνικό κλάδο;
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, για την Eurobank και την Εθνική η επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή θα είναι μηδενική.
Αντιθέτως, για την Alpha Bank η επίδραση θα είναι 2% και για την Πειραιώς θα είναι 1%.
Οι τράπεζες που θα επωφεληθούν σημαντικά από τη χρήση των TLTRO είναι η CaixaBank (+10%), η Intesa (+5%) και η Banco Popular (+5%).
Αξίζει ωστόσο εδώ να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες εφαρμόζει ξεχωριστό μοντέλο ανάλυσης για την εκτίμηση των εσόδων από το πρόγραμμα TLTRO.
Υποθέτει μάλιστα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τη χρήση των κεφαλαίων από τα προγράμματα διευκόλυνσης της ρευστότητας της ΕΚΤ με τη χρήση των TLTRO.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε το κόστος χρηματοδότησης τους από 15 μ.β. σε 25 μ.β.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης