Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Τι θα συμβεί, εάν η Γερμανία «βουλιάξει» στην ύφεση; - Ανείπωτες οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη

MarketWatch: Τι θα συμβεί, εάν η Γερμανία «βουλιάξει» στην ύφεση; - Ανείπωτες οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη
Άρθρο του οικονομικού συντάκτη, Mathew Lynn
Η γερμανική οικονομία αναμφίβολα, αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης. Χάρη στην ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα και τις ικανοποιητικές εξαγωγές κρατά «ζεστή» τη μηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ωστόσο, τι θα γίνει σε περίπτωση που τα ανησυχητικά σημάδια πυκνώσουν;
Το άνωθεν ερώτημα φαίνεται πως απασχολεί τον οικονομικό συντάκτη του MarketWatch, Mathew Lynn.
Όπως εξηγεί, ήδη η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνεται, οι εξαγωγές υποχωρούν, οι μισθοί έχουν σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. «Όπως άλλα δείχνουν, το γ’ 3μηνο του 2014, η γερμανική οικονομία ενδέχεται να καταγράψει ύφεση» εκτιμά ο Mathew Lynn. «Αυτό φυσικά, θα αλλάξει άρδην τη δυναμική της Ευρωζώνης» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Μέχρι στιγμής, η Γερμανία αποτελούσε τον ισχυρότερο πυλώνα της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το Μάιο η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -1,8, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώθηκε κατά -4,9%. Οι εξαγωγές παράλληλα, υποχώρησαν κατά -1,1% ενώ ο πληθωρισμός περιορίστηκε μόλις στο 0,6%.
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως η ανάπτυξη της Γερμανίας το 2014 θα διαμορφωθεί στο +2%.
Δεδομένης της στασιμότητας της γαλλικής οικονομίας,  όπως άλλωστε και της φινλανδικής και της ολλανδικής, το πρόβλημα για την Ευρωζώνη είναι αρκετά σημαντικό.
«Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της γερμανικής ύφεσης, τότε η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα τεθεί εξ ολοκλήρου εν αμφιβόλω» αναφέρει ο Mathew Lynn. «Μία οικονομική ύφεση της Γερμανίας θα έχει εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις από την κατάρρευση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας» καταλήγει ο οικονομικός συντάκτης του MarketWatch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης