Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Προτεραιότητα για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής μεταναστών - Γεωπολιτικοί οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Wall Street Journal: Προτεραιότητα για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής μεταναστών - Γεωπολιτικοί οι κίνδυνοι για την Ευρώπη
Γενικευμένο κύμα αστάθειας στα νότια σύνορα της Ευρώπης
Καίριο ζήτημα για την Ελλάδα και την Ιταλία χαρακτηρίζει το θέμα της τεράστιας εισροής μεταναστών η Wall Street Journal, προειδοποιώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται απέναντι σε μια γενικευμένη αστάθεια στα νότια σύνορά της, καθώς οι νέες προκλήσεις της ΕΕ είναι γεωπολιτικές.
H εφημερίδα κάνει ειδική μνεία στην ουκρανική κρίση και στην επιδείνωση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία, όπως και στις ταραχές στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία και στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο στη βόρεια Αφρική, «οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέα κύματα λαθρομεταναστών που θα ασκήσουν πιέσεις στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι κίνδυνοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν έως τώρα εσωτερικοί, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη δημιουργούσε ενίοτε την εντύπωση ανάδυσης σοβαρών κοινωνικών εξεγέρσεων ή ακόμη και διάλυσης της νομισματικής ένωσης. Παρά την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο κίνδυνος μιας εσωτερικής κρίσης στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει από το 2012».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται, ότι «αντίθετα οι πιο πιεστικές απειλές για την ευρωπαϊκή σταθερότητα είναι σήμερα εξωτερικές. Εάν αποδειχθεί ρωσική εμπλοκή στην πτώση του μαλαισιανού αεροπλάνου, τότε θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Η ΕΕ βρίσκεται επίσης έναντι μιας γενικευμένης αστάθειας στα νότια σύνορά της με τη Συρία, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ανήσυχοι εξαιτίας των πρόσφατων πολιτικών ταραχών στην Τουρκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης