Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αγνόησε τα απογοητευτικά στοιχεία για ανάπτυξη και πληθωρισμό ο Draghi - «Βολεύει» την ΕΚΤ η στάση αναμονής

Goldman Sachs: Αγνόησε τα απογοητευτικά στοιχεία για ανάπτυξη και πληθωρισμό ο Draghi - «Βολεύει» την ΕΚΤ η στάση αναμονής
Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έως τις αρχές του 2015 από την ΕΚΤ, προβλέπει η Goldman Sachs
Τη σημασία των απογοητευτικών στοιχείων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, υποτίμησε ο διοικητής Draghi, εκτιμά η Goldman Sachs και προβλέπει ποσοτική χαλάρωση έως τις αρχές του 2015.
Στάση αναμονής τήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση του Αυγούστου, σχολιάζει σε σχετική της ανάλυση η Goldman Sachs.
Σε έκθεση με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2014 και τίτλο «Ευρωζώνη: ΕΚΤ – Ικανοποιημένη με τη στάση αναμονής, προς το παρόν (Euro Area: ECB - Happy To Wait And See, For Now), η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τη νομισματική της στάση.
Επίσης, σημειώνει ότι δεν ανακοινώσεις τίποτα νέο για τις αγορές ABS, όπως αναμενόταν, πέραν του γεγονός ότι ο διοικητής Mario Draghi, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα εντείνει τις προετοιμασίες για το πρόγραμμα ABS.
H ανακοίνωση του Αυγούστου αντανακλά σχεδόν αυτολεξεί την ανακοίνωση Ιουλίου, σημειώνει η Goldman.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το ότι η ΕΚΤ νιώθει άνετα με τη στάση αναμονής προς το παρόν, μετά την ανακοίνωση των μέτρων του Ιουνίου.
Ο Draghi καλωσόρισε την επίδραση των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο, ιδιαίτερα των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.
Επίσης, άνοιξε τον δρόμο για υποτίμηση του ευρώ.
Ένα πιο αδύναμο νόμισμα, αποτελεί μια επιθυμητή εξέλιξη για την ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια έκταση οφείλεται στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας ή στο οικονομικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποβάθμισε τα ανησυχητικά στοιχεία ο Draghi
H Goldman Sachs εκτιμά ότι η ΕΚΤ υποβάθμισε τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Αν και το Συμβούλιο επανέλαβε ότι το outlook της ανάπτυξης παραμένει εύθραυστο και αδύναμο, ο Draghi υποβάθμισε την αδυναμία στα στοιχεία του β΄τριμήνου 02014 για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, αποδίδοντάς την σε τεχνικούς παράγοντες.
«Άνιση» είναι το νέο επίθετο που προστίθεται στη δήλωση της ΕΚΤ για να χαρακτηρίσει τις προοπτικές ανάπτυξης, με τον Draghi να εξηγεί ότι καταδεικνύει τις ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης για τις χώρες εκείνες που υστερούν όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (δηλαδή, την Ιταλία και τη Γαλλία).
Ο Draghi, σημειώνει η Goldman, υποβάθμισε και τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, στο +0,4% τον Ιούλιο.
Ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη και ότι οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η πτώση στις τιμές της ενέργειας.
Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής της πολιτικής.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης