Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υψηλό το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία, στον απόηχο της εκλογικής νίκης Erdogan – Απειλή για την αξιολόγηση

Fitch: Υψηλό το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία, στον απόηχο της εκλογικής νίκης Erdogan – Απειλή για την αξιολόγηση
Η πολιτική συνέχεια του Erdogan δεν μειώνει το ρίσκο, προειδοποιεί η Fitch
Η ολοκληρωτική νίκη του Recep Tayyip Erdogan στις εκλογές της Κυριακής, προσφέρει ελάχιστα στη βελτίωση του πολιτικού κινδύνου στο κυρίαρχο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, σημειώνει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 11 Αυγούστου 20144, η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με την ανάλυση Political Risk Still High in Turkey Following Erdogan Win (Υψηλό το πολιτικό ρίσκο στην Τουρκία, στον απόηχο της εκλογικής νίκης Erdogan), την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, το πολιτικό ρίσκο, θα επηρεάσει την αξιολόγηση της Τουρκίας, καθώς μέσω των δυνητικών επιπτώσεων της, ενδεχομένως να αποθαρρύνει τις εισροές κεφαλαίων.
Οι προεδρικές εκλογές δεν ολοκλήρωσαν τον πολιτικό κύκλο στην Τουρκία, ο οποίος θα κλείσει με τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2015.
Ο Erdogan θα αναλάβει την προεδρία της Τουρκίας, μετά από 11 χρόνια στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Ωστόσο αυτή η πολιτική συνέχεια, δεν μειώνει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή, η οποία εντάθηκε με φόντο τις κινητοποιήσεις στο πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης και τα σκάνδαλα διαφθοράς, προειδοποιεί η Fitch.
Τα γεγονότα αυτά έδειξαν πως οι εγχώριες πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις, μπορεί να βλάψουν τις αντιλήψεις για την κυρίαρχη πιστοληπτική ικανότητα, σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου.
Η Τουρκία υπήρξε εξαιρετικά ανθεκτική στους πρόσφατους εξωτερικούς κλονισμούς, ενώ τράπεζες και εταιρίες εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλά επιτόκια roll –over.
Ωστόσο η Fitch, εκτιμά ότι ο πολιτικός κίνδυνος θα παραμείνει ως μια πιστωτική αδυναμία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αρνητική αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τη Fitch, o Erdogan διατηρεί την πίεση στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, γεγονός που ενδεχομένως να υπονομεύσει την αξιοπιστία της.
Πάντως, τα μακροοικονομικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής το 2014, ήταν σε γενικές γραμμές θετικά για πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, με τη λίρα να σταθεροποιείται και τα διεθνή αποθέματα να καταγράφουν ριμπάουντ.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα γεωπολιτικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή έγιναν αισθητά στην οικονομία της Τουρκίας, με τις εξαγωγές προς το Ιράκ να σημειώνουν πτώση 46% τον Ιούλιο, αν και οι αυξήσεις των εξαγωγών προς την Ε.Ε και τη Βόρεια Αμερική, αντιστάθμισαν την πτώση.
O οίκος αξιολόγησης προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,2% το 2014.
Η Fitch επιβεβαίωσε στις 4 Απριλίου του 2014 την αξιολόγηση BBB- με σταθερό outlook, ενώ η επόμενη αναθεώρηση έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης