Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η Ελλάδα έως αδύνατο να τα καταφέρει – Δύο τα εναλλακτικά σενάρια για τη διάσωση της χώρας

UBS: Η Ελλάδα έως αδύνατο να τα καταφέρει – Δύο τα εναλλακτικά σενάρια για τη διάσωση της χώρας
Σαφείς αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις πιέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της πριν από το 2013, η UBS, σύμφωνα με την τελευταία 9σέλιδη έκθεση της με τίτλο «How likely is a second aid package for Greece?» (πως θα φαινόταν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας). Πλέον έντονα έχει αναδυθεί το δίλημμα εάν οι μεσοπρόθεσμες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ικανοποιηθούν μέσω της αποδέσμευσης κεφαλαίων που θα προκαλέσει μία αναδιάρθρωση του χρέους της ή από ένα δεύτερο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αν και πολλοί Ευρωπαίοι απορρίπτουν συνεχώς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα το 2012 θα αντιμετωπίσει σημαντική έλλειψη ρευστότητας, θέτοντας επί τάπητος τα ζητήματα ή αναδιάρθρωση ή νέο πακέτο. Σε περίπτωση που ακολουθηθεί η δεύτερη λύση τότε οι πολιτικοί είναι σαν να έχουν παραδεχτεί το αδιέξοδο της Ελλάδας, αλλά σε περίπτωση που ακολουθηθεί η πρώτη λύση τότε οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι τόσο ακριβείς που να μην προκαλέσουν αναταραχές στις αγορές. Υπό αυτό το πρίσμα η μεταβλητότητα στην αγορά θα παραμείνει για αρκετό διάστημα, καθώς η λύση της αναδιάρθρωσης θα αποτελέσει η τελευταία επιλογή.
Παρόλα τα παραπάνω, η UBS θεωρεί ότι μπορεί να επιχειρηθεί (μόνο να υπάρχουν προσεγγίσεις όμως) μία προσπάθεια εθελοντικής αναδιάρθρωσης φέτος, αν και κατά την άποψη της δε θα προσφέρει στην Ελλάδα τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να θέσει σε βιώσιμη βάση το χρέος της.
Πιο ξεκάθαρα: Η UBS πιστεύει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να μειωθούν σε μακροπρόθεσμη βάση, αφού η βιωσιμότητα του χρέους φαίνεται μακροπρόθεσμα μη εφικτή. Μία τέτοια κίνηση θα είναι ίσως η μεγαλύτερη στην ιστορία (εάν συμβεί), και θα έχει μεγάλες συνέπειες σε δύο μεγάλους τομείς:
Ο πρώτος τομέας που θα επηρεαστεί άμεσα θα είναι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές και οι γερμανικές landesbanks θα βρεθούν στο επίκεντρο. Ο Έλληνας αναλυτής Alex Kyrtsis εκτιμά ότι ένα haircut της τάξεως του 50% θα προκαλέσει στο ελληνικό τραπεζικό κεφάλαιο πτώση 74%, ενώ αν και δε θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των γερμανικών τραπεζών, η ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα είναι μεγάλη. Σε γενικές γραμμές, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί κεφάλαιο περίπου 150 δις. ευρώ, με τις διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν αποφασιστεί οτιδήποτε για τη διευθέτηση του χρέους («εφικτό;»).
Ο δεύτερος τομέας που θα επηρεαστεί θα είναι αυτός των ομολόγων στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης. Οι αγορές θα θεωρήσουν ότι αφού ακολουθήθηκε η λύση της αναδιάρθρωσης για μία χώρα, πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και η Ιρλανδία και γιατί όχι και η Πορτογαλία. Η πιθανότητα να υπάρξουν πιέσεις και σ’ αυτά τα ομόλογα είναι μεγάλη, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης στην Ισπανία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γι’ αυτό άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα το μέλος της ΕΚΤ. J. Stark ανέφερε ότι οι επιπτώσεις μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι μεγαλύτερες από αυτές της κατάρρευσης της Lahman Brothers.

Ποιοι κατέχουν το ελληνικό χρέος
δισ. ευρώ %
Ελληνοκυπριακές τράπεζες 72 22
ΕΚΤ 65 19
Άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες 11 3
ΔΝΤ/ΕΕ 36 11
Γαλλικές τράπεζες 11 3
Μη τραπεζικά ελληνικά ιδρύματα 8 2
Γερμανικές τράπεζες 8 2
Βελγικές Τράπεζες 5 1
Βρετανικές τράπεζες 4 1
Άλλοι 110 34
Σύνολο 330


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης