Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με επιτόκιο μικρότερο του 1% θα μπορεί να δανείζεται για μια δεκαετία η Γερμανία - Η αδράνεια της ΕΚΤ και τα σενάρια των αναλυτών

Με επιτόκιο μικρότερο του 1% θα μπορεί να δανείζεται για μια δεκαετία η Γερμανία - Η αδράνεια της ΕΚΤ και τα σενάρια των αναλυτών
Η ΕΚΤ δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει ένα ιαπωνικού στυλ αποπληθωριστικό σπιράλ...
Η Γερμανία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ένταξη της σε μια κλειστή λέσχη εθνών που είναι σε θέση να δανειστούν για μια δεκαετία με επιτόκιο μικρότερο του 1%.
Οι στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν ένα τέτοιο σενάριο να συμβαίνει επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει ένα ιαπωνικού στυλ αποπληθωριστικό σπιράλ.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα, οι επενδυτές κινητών αξιών στην Ευρώπη κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα τόνωσης που έχουν ληφθεί.
Ακόμα και μετά την απόφαση του αρνητικού καταθετικού επιτοκίου, οι δείκτες προσδοκιών για τον πληθωρισμό συνεχίζουν την πτώση.
"Υπάρχει γενική δυσπιστία ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ μπορούν να αναθερμάνουν την οικονομία της ευρωζώνης και να επιτύχουν μια βιώσιμη ανάπτυξη", αναφέρει η Lena Komileva, επικεφαλής οικονομολόγος της G Plus Economics στο Λονδίνο.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού επιτοκίου διαμορφώνονται τώρα στο 1,06%, από το 1,023% στις 8 Αυγούστου που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό.
Παράλληλα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαμορφώνονται στο -0,006%, ενώ στις 23 Μαΐου 2013 βρισκόταν στο -0,008%.
Μια αρνητική απόδοση σημαίνει ότι οι επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια, ακόμη και αν λάβουν λιγότερα κατά την ωρίμανση.

Απρόθυμη η ΕΚΤ
Η απροθυμία εκ μέρους των αξιωματούχων της ΕΚΤ να υιοθετήσουν μέτρα χαλάρωσης, όπως οι ομόλογοι της στη Federal Reserve, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, ουσιαστικά οδηγούν σε στασιμότητα που θυμίζει την Ιαπωνία κατά τα προηγούμενα 15 χρόνια.
Η απειλή του αποπληθωρισμού εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ιαπωνία με την κεντρική τράπεζα της χώρας να έχει αγοράσει περίπου 7 τρισ. γιεν κρατικών ομολόγων από από τον Απρίλιο του 2013.
"Δεδομένης της αναιμικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει ήδη καθυστερήσει μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων, ρισκάροντας να συνεχιστεί ο κίνδυνος του Japanification", αναφέρει η Royal Bank of Scotland.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης