Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Στα επίπεδα του 2010 συρρικνώθηκε ο κατακερματισμός του τραπεζικού κλάδου στην Ευρωζώνη - Μείωση στο κόστος κεφαλαίου

Moody's: Στα επίπεδα του 2010 συρρικνώθηκε ο κατακερματισμός του τραπεζικού κλάδου στην Ευρωζώνη - Μείωση στο κόστος κεφαλαίου
Δεν θα εξαλειφθούν πλήρως οι διαφορές
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2010 μειώθηκε ο κατακερματισμός του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρωζώνη κατά το 2ο τρίμηνο του 2014 σύμφωνα με την έκθεση της Moody's.
Η αύξηση στις διασυνοριακές χρηματοοικονομικές ροές ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, ενώ οι διαφορές επιτοκίων μεταξύ των χωρών μειώθηκαν ακόμη περισσότερο.
Η μείωση του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού θα συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ, παρατηρεί η Moody's.
Στην έκθεση με τίτλο "Broad-based Reduction in Euro Area Financial Fragmentation in Q2 2014" (Ευρεία μείωση του κατακερματισμού στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2014", η Moosy's επισημαίνει ότι ο κατακερματισμός από την έναρξη της κρίσης του δημόσιου χρέους έχει εμποδίσει την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη σε ορισμένα μέρη της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία διαφαίνεται ότι ο κατακερματισμός μειώθηκε περαιτέρω στο 2ο τρίμηνο του 2014, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε στα μέσα του 2012.
Οι διαφορές των επιτοκίων μεταξύ των χωρών μειώθηκαν περαιτέρω.
Σε σύγκριση με τις συνθήκες πριν από την κρίση στη ζώνη του ευρώ, οι κύριες ενδείξεις μιας κατακερματισμένης περιοχής δείχνει μειωμένες διασυνοριακές χρηματοοικονομικές ροές και μεγάλες ανισορροπίες στις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών απαιτήσεις εντός της ζώνης του ευρώ.
"Η πρόοδος προς την τραπεζική ένωση είναι πιθανό να μειώσει τον κατακερματισμό βελτιώνοντας την εναρμονισμένη εποπτεία των τραπεζών και την τήρηση των κανόνων", δήλωσε η Marie Diron, επικεφαλής αναλύτρια της Moody's.
"Ωστόσο, ο κατακερματισμός είναι απίθανο να μειωθεί σε επίπεδα προ της κρίσης, ως κάποιο βαθμό, ενώ ορισμένα σημάδια διαφοροποίησης θα παραμείνουν εξαιτίας του διαφορετικού οικονομικού περιβάλλοντος και της πιστοληπτικής ικανότητας, πρόσθεσε η Diron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης