Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Γεμάτη προκλήσεις η ανάκαμψη της Ευρωζώνης - Αδύναμη ανάπτυξη και χαμηλός πληθωρισμός εμποδίζουν τη μείωση του χρέους

Fitch: Γεμάτη προκλήσεις η ανάκαμψη της Ευρωζώνης - Αδύναμη ανάπτυξη και χαμηλός πληθωρισμός εμποδίζουν τη μείωση του χρέους
Η υποτονική ανάπτυξη συνιστά έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την Ευρωζώνη
Τις σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν τα σημερινά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Όπως επισημαίνει η Fitch, σε νέα, ειδική έκθεσή της, η αποτυχία της οικονομίας της Ευρωζώνης να αναπτυχθεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο, αναδεικνύεει τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, καθώς εξέρχεται από την κρίση χρέους.
Η υποτονική ανάπτυξη συνιστά έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την Ευρωζώνη, ωθώντας τη Fitch να δηλώνει αρκετά επιφυλακτική ακόμη για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ωστόσο ο οίκος σπεύδει να παραδεχθεί πως ορισμένα θεμελιώδη μεγέθη έχουν βελτιωθεί, ενώ είναι γεγονός και η σταθεροποίηση των αξιολογήσεων των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η αδύναμη ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός καταδεικνύουν πως η προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσίου χρέους τους συνιστά μια δύσκολη αποστολή.
Κατά τη Fitch, τα σημερινά στοιχεία για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ αντανακλούν τις απογοητευτικές επιδόσεις των τριών ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ήτοι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch προειδοποιεί πως οι αδύναμες επενδύσεις αυξάνουν τα εμπόδια στην προσπάθεια για σημαντική ισχυροποίηση της ανάκαμψης.
Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να καταστεί πιο ισορροπημένη αν η εγχώρια ζήτηση ωφεληθεί από τη χαλάρωση της λιτότητας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης