Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings Institute: Οι 10 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή - Πώς καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό

tags :
Brookings Institute: Οι 10 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή - Πώς καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό
Υποστηρίζουν άμεσα, με χρήματα, ή έμμεσα με διαφημίσεις και άρθρα, τους σκοπούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους
Η σύνδεση του επιχειρηματικού κόσμου με αυτόν της πολιτικής δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, παρά συντελείται εκ της γενέσεως των καπιταλιστικών κοινωνιών.
Τα οικονομικά και επιχειρηματικά λόμπι, πολύ συχνά, κινούν σε τέτοιο βαθμό τα νήματα, που καθορίζουν τις ηγεσίες και τις κυβερνήσεις χωρών.
Το Brookings Institute εξέδωσε μία λίστα, στην οποία οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ κατατάσσονται βάσει της πολιτικής τους επιρροής.
Ειδικότερα, η πολιτική τους επιρροή μετριέται βάσει «της χρήσης των κεφαλαίων τους για χρηματοδοτήσεις πολιτικών εκστρατειών, για τον ακτιβισμό, μέσω μη κυβερνητικών οργανισμών και ιδρυμάτων, της κατοχής δημόσιων αξιωμάτων, της ιδιοκτησίας ΜΜΕ, καθώς και της πολιτικής συμμετοχής παρασκηνιακά».
Στην πρώτη θέση, της σχετικής λίστας, βρίσκονται, λοιπόν, τα αδέλφια Koch. Oι Charles και David Koch έχουν δωρίσει πάνω από 30 εκατ. δολάρια για διαφημίσεις που πλήττουν «ευάλωτους Δημοκρατικούς που υπηρετούν στη Γερουσία» σε διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ το ποσό αναμένεται να αγγίξει τα 290 εκατ. δολάρια ως τις επόμενες εκλογές.
Τα αδέλφια Koch έχουν λανσάρει διαφημιστική εκστρατεία κατά του προγράμματος Obamacare, του προγράμματος για την υγεία στις ΗΠΑ. ΝΑ σημειωθεί, επιπλέον, ότι η επιρροή ενός αδελφού Koch ισούται με την επιρροή 2 χιλ. μελών των Ρεπουμπλικών.





Στη δεύτερη θέση εντοπίζουμε τον Michael Bloomberg, του οποίου η πολιτική δράση έχει ως στόχο να πλήξει τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής (NRA), έχοντας μάλιστα δωρίσει 50 εκατ. δολάρια για δράσεις εναντίον της οπλοκατοχής. Ο Michael Bllomberg διετέλεσε δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ενώ, πλέον, επέστρεψε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ομώνυμης εταιρείας.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Tom Steyer, ο οποίος δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και επενδύει πολλά χρήματα για την προώθηση των οικολογικών θέσεων. Ο Tom Steyer διαχειρίζεται μεγάλα κεφάλαια μέσω της εταιρείας, ο οποίος ίδρυσε το 1986.
Ο Sheldon Adelson γνωρίζει τη δύναμη που του δίνει η περιουσία του και δεν διστάζει να την χρησιμοποιήσει με στόχο να «νικήσει τον Πρόεδρο Barack Obama». Το 2012 ξόδεψε με αυτό τον σκοπό 93 εκατ. δολάρια, ενώ έχει υποσχεθεί ότι στις επόμενες εκλογές θα ξοδέψει το διπλάσιο ποσό.
Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε έναν γνωστό καθοδηγητή της πολιτικής σκηνής, τον George Soros, ο οποίος υποστήριξε τον Obama και θα υποστηρίξει και την Clinton, καθώς έχει ήδη υπογράψει ως οικονομικός αντιπρόεδρος για την στρατηγικό σχεδιασμό της προεδρικής της καμπάνιας.




Τον Soros ακολουθεί ο Αυστραλός μεγιστάνας των Μέσων, Rupert Murdoch, ο οποίος ασκεί τεράστια επιρροή ακριβώς μέσω του δημόσιου λόγου, των εφημερίδων και των καναλιών.
Μεγάλη επιρροή ασκεί και το ζεύγος Gates, με το ίδρυμά τους Bill & Melinda Gates, να επενδύει χρήματα για την προώθηση κυρίως εκπαιδευτικών ζητημάτων και ζητημάτων ισότητας.
Αλλά και στην 8η θέση βρίσκεται ένα ζευγάρι, οι John και Laura Arnold, ωστόσο με διαφορετική δράση, καθώς, προφανώς ιδιοτελώς, επενδύουν χρήματα με στόχο την μετατόπιση του κόστους των συντάξεων και των παροχών στους ίδιους τους εργαζομένους, αλλά και την μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών.
Η δεκάδα κλείνει με δύο υποστηρικτές του Obama, την Penny Pritzker και τον Warren Buffett, ο οποίος μάλιστα μάχεται για υψηλότερη φορολογία των πλουσίων ιδιωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης