Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα στηρίξει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη - Σημαντικός αλλά όχι άμεσος ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού

tags :
Fitch: Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα στηρίξει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη - Σημαντικός αλλά όχι άμεσος ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού
Χαλαρώνει σταδιακά η λιτότητα στην Ευρωζώνη
Η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει χρήση νέων, μη συμβατικών μέτρων (μείωση επιτοκίων, αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων) αναδεικνύει τους κινδύνους με τους οποίους συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία.
Το συμπέρασμα αυτό διατυπώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, αποτιμώντας τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ, στις 4 Σεπτεμβρίου, για ποσοτική χαλάρωση.
Σύμφωνα με τη Fitch, οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης, αναδεικνύουν πως η δράση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας - στη μετά την κρίση εποχή - θα συνεχιστεί.
"Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Ευρωζώνης να θωρακίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της και να αποφύγει την απειλή του αποπληθωρισμού", σχολιάζουν οι αναλυτές της Fitch.
Όπως προσθέτουν, η βασική πρόβλεψη της Fitch είναι η εξής: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός, αλλά ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού θα αποφευχθεί. Η ανάπτυξη σταδιακά θα ενισχυθεί.
"Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι σημαντικός. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν κάτω του στόχου για αρκετό χρονικό διάστημα. Άλλωστε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,3% τον Αύγουστο, από 0,4% τον αμέσως προηγούμενο μήνα Ιούλιο", σχολιάζουν οι αναλυτές της Fitch.
"Τα προγράμματα TLTROs και η ολοκλήρωση των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα βελτιώσουν τις συνθήκες δανεισμού το 2015", προβλέπουν επίσης οι αναλυτές της Fitch.
Ωστόσο, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν, η διάθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών να παράσχουν χορηγήσεις θα μείνει υποτονική, λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και των συνθηκών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
Εστιάζοντας στη συνέχειά της έκθεσής της, στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Fitch διαπιστώνει πως υπάρχει μια σταδιακή μετάβαση προς ηπιότερες μορφές δημοσιονομικής προσαρμογής.
"Η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής εκτιμάται πως είναι μια τάση η οποία θα διατηρηθεί", προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης