Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test

Deutsche Bank: Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test
Σημαντική βελτίωση καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες

Δεν αναμένει να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τις ασκήσεις αντοχής (AQR/stress test) των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Deutsche Bank, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν υπάρξει μέσα στο 2014 έχουν ισχυροποιήσει τον κλάδο.
Σύμφωνα με τη σημερινή 136σέλιδη ανάλυση με τίτλο "Comprehensive assessment: reassuring messages" (Ολοκληρωμένη εκτίμηση: καθησυχαστικά μηνύματα) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank εκτιμά στη χειρότερη περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν προβλέψεις ύψους 95 δισ. ευρώ υπό την άσκηση AQR (Asset quality review).
Από τα 95 δισ. τα 54 δισ. θα προέλθουν από την αναθεώρηση των κανόνων πίστωσης (ανακατατάξεις δανείων, ασφάλειες αναπροσαρμογής, κλπ) και τα 45 δισ. από άλλα δομικά στοιχεία (μοντέλα αποτίμησης και περιουσιακά στοιχεία).



Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι απαραίτητες, όμως, το τελικό όριο για τον Core Tier 1, σύμφωνα με τη Βασιλεία 3, θα πρέπει να είναι πάνω από το όριο του 8%.
Το τεστ αντοχής (κούρεμα ομολόγων και δυσμενείς προβλέψεις για τα κέρδη) θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 43 δισ. ευρώ, ωστόσο, συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί εντός του 2014, δεν εντοπίζονται ανάγκες για περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού.
Ορισμένες τράπεζες, όπως η MPS και η Πειραιώς, μόνο αντιμετωπίζουν μικρά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.



Ελληνικές τράπεζες

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι συγκρίνοντας τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών το 2013 από τα προηγούμενα stress test του 2009/2010, ο κλάδος έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση.
Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι έχει γίνει διάκριση μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ληξιπρόθεσμα κατά 90 ημέρες) και το σύνολο των δανείων που δεν μπορούν να ανακτηθούν.



Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η Τρ. Πειραιώς (495 εκατ. ευρώ) και η Eurobank (167 εκατ. ευρώ) με βάση τα οικονομικά στοιχεία στις 31 Δεκεμβρίου 2013 εμφανίζουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά αν ληφθούν υπόψη οι κινήσεις που έγιναν μέσα στο 2015, τότε αυτές οι ανάγκες υπερκαλύπτονται.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Deutsche Bank εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες:



Ειδικότερα:

Πειραιώς



Alpha Bank



Εθνική Τράπεζα



Eurobank



Επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων

Η Deutsche Bank παραδέχεται ότι στην αρχική προεπισκόπηση για τα AQR (3 Σεπτεμβρίου 2013), εντόπισε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 44 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που καλύπτει.
Όμως, το 2014, οι αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών (17 δισ. ευρώ), η βελτιστοποίηση των στοιχείων του ενεργητικού και η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων σχεδόν έχει καλύψει τα κενά φερεγγυότητας που προηγουμένως είχαν εντοπιστεί.
Επιπλέον, για να προετοιμαστούν για τα AQR, οι τράπεζες ήδη έχουν υιοθετήσει εν μέρει του νέους κανόνες για τα απομειωμένα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επίσης, η μεγάλη προσπάθεια που έχει υπάρξει το πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να συνεχιστεί ως το τέλος του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης