Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Οι επαφές με τη διοίκηση της Alpha Bank και οι εκτιμήσεις για τα stress tests

Citigroup: Οι επαφές με τη διοίκηση της Alpha Bank και οι εκτιμήσεις για τα stress tests
Επαφές με τη διοίκηση της Alpha Bank είχαν οι αναλυτές της Citigroup
Τα stress tests της ΕΚΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες 10/9 η διοίκηση της Alpha Bank, με αναλυτές της Citigroup.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής τα παρουσιάζει σε ειδική, σημερινή έκθεσή της η Citigroup, υπό τον τίτλο "Alpha Bank Athens Meeting - On AQR, Stress Test".
Όπως επισημαίνει η Citigroup, τα νέα από τη συνάντηση με τη διοίκηση της Alpha Bank είναι μεικτά.
Συνοπτικά:
- Η διοίκηση της Alpha Bank δηλώνει πως θα εκπλαγεί εάν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) των ελληνικών τραπεζών υποχωρήσουν κάτω του 8% κατά τη δοκιμασία των stress tests της ΕΚΤ.
- Τα stress tests της ΕΚΤ έχουν υιοθετήσει ως βασική παραδοχή ζημιές 3 ετών, ενώ τα stress tests που διενήργησε η BlackRock για την ΤτΕ έκαναν λόγο για ζημιές εφ' όρου ζωής. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη παραδοχή, τα stress tests της ΕΚΤ δεν είναι τόσο αυστηρά.
- Αν και οι βασικές παραδοχές μεταξύ των stress tests της ΕΚΤ και της ΤτΕ δεν διαφέρουν πολύ, η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο αυστηρή έναντι της ΤτΕ, σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες "ίασης" στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Η ΕΚΤ έχει κάνει χρήση ενός στατικού μοντέλου (2013) για τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, το οποίο είναι αυστηρό για τις τράπεζες. Ωστόσο έχει ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες να υποβάλλουν και ένα δυναμικό μοντέλο για τους ισολογισμούς τους. Ακόμη δεν είναι σαφές πως θα χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία η ΕΚΤ.
- Ένα στοιχείο της διαδικασίας αξιολόγησης της ΕΚΤ, το πιστωτικό αρχείο (credit file), θα υπολογιστεί στα αποτελέσματα έτους.
Όπως επισημαίνει στην εν λόγω έκθεσή της η Citigroup, η διοίκηση της Alpha Bank παραμένει επιφυλακτική για τα stress tests της ΕΚΤ, χωρίς να επιθυμεί να δηλώσει αυξημένη εμπιστοσύνη ή υπέρ του δέοντος αισιοδοξία.
"Η Alpha Bank δεν αναμένεται να εμφανίσει από τη διαδικασία των πανευρωπαϊκών stress tests αποτελέσματα που να είναι χειρότερα έναντι των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών", σημειώνει η Citigroup.

Εξελίξεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα
- Μείωση του καθαρού δανεισμού, όσο αυξάνονται οι προβλέψεις και δεν ενισχύονται τα ακαθάριστα δάνεια στο δεύτερο εξάμηνο του 2014
- Έμμεσο όφελος από τα προγράμματα TLTRO της ΕΚΤ, καθώς μειώνονται κατά γενική ομολογία τα χρηματοδοτικά κόστη.

Η Alpha Bank αναμένει σύντομα θετικά νέα από τον αναβαλλόμενο φόρο (DTAs)
1) Οι αρχές έχουν ξεκινήσει να εργάζονται για τη μεταρρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου εδώ και μήνες.
2) Η λύση για τον αναβαλλόμενο φόρο θα πρέπει να βρεθεί από τις ελληνικές αρχές εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων.
Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν εγγράψει αναβαλλόμενο φόρο από 3,2 δισ. ευρώ (Alpha Bank) έως και 3,6 δισ. ευρώ (Εθνική) στους ισολογισμούς τους μέχρι και τα τέλη του 2014.
Το υψηλότερο ποσοστό σημειώνεται στη Εurobank (σε ποσοστό 59%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης