Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank: Υπερβολές τα περί πρόωρης απαλλαγής από το Μνημόνιο - Ευαίσθητες οι αγορές στη δημοσιονομική χαλάρωση

tags :
Alpha Bank: Υπερβολές τα περί πρόωρης απαλλαγής από το Μνημόνιο - Ευαίσθητες οι αγορές στη δημοσιονομική χαλάρωση
Αναγκαίες οι φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015
Απολύτως αναγκαίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας χαρακτηρίζει η Alpha Bank τις φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015 και στα επόμενα έτη, που ήδη προαναγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank εκτιμά ότι και το 2014 θα υπάρξει καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού, γεγονός που θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της μπορεί κάλλιστα να υπερβεί το 1,8% του ΑΕΠ ακόμη και με αύξηση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης κατά 2,5%, από 2,7% στο 7μηνο του 2014.
Ωστόσο, η καλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και των επομένων ετών απαιτεί εντατικοποίηση της προσπάθειας για είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων από όλους τους υπόχρεους.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν πρέπει να αντιστρατεύονται άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής, όπως η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων (περικοπή κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης) ή η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση συντελεστών φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κτλ.).
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει με δημοσιονομικές παρεμβάσεις (τόνωση ζήτησης) αλλά με την διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος και την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας..
Και προσθέτει πως αυτό, πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είναι γραμμική συνάρτηση της πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής και της περαιτέρω ενίσχυσης ου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι ειδήσεις περί πρόωρης απαλλαγής από το Μνημόνιο και άμεσης πρόσβασης στις αγορές, παρά τις τρέχουσες δυσμενείς αξιολογήσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, είναι μάλλον υπερβολές.
Όπως εξηγούν, οι αξιολογήσεις αυτές, και κατ’επέκταση τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, είναι πολύ ευαίσθητες σε οποιαδήποτε χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, και δεν λαμβάνουν υπόψη πολιτικές επιδιώξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης