Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Έως και 10 δισ. ευρώ μπορεί να συμβάλει στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών η πλήρης αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας

Citigroup: Έως και 10 δισ. ευρώ μπορεί να συμβάλει στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών η πλήρης αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας
Αμετάβλητες οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις
Έως και 10 δισ. ευρώ μπορεί να συμβάλει στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών η πλήρης αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του κλάδου, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Citigroup.
Eιδικότερα, στην 11σέλιδη ανάλυση της Citigroup με τίτλο "Greek Banks Alert: DTA Rule Change Could Add Up to €10bn to Core Capital equal to 30% of Current Equity Market Value" (Ελληνικές Τράπεζες: Η αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας μπορεί να προσθέσει 10 δισ. ευρώ στα τραπεζικά κεφάλαια, ίσιο με το 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του κλάδου), η Citigroup εκτιμά ότι η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου θα ενισχύσει τα κύρια κεφάλαια της Alpha Bank στο 16,3%, της Εθνικής στο 13,9%, της Πειραιώς στο 15% και της Eurobank στο 17,8%.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, στελέχη της Citigroup συναντήθηκαν με  εκπροσώπους της κυβέρνησης και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.
Το βασικό θέμα συζήτησης στις περισσότερες από τις συναντήσεις ήταν η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου (DTA) των ελληνικών τραπεζών σε φορολογικές πιστώσεις (DTC) έναντι του Δημοσίου.
Η επεξεργασία του σχεδίου ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, ενώ οι ελληνικές αρχές ακολουθούν το παράδειγμα της Ισπανίας.
Οι επίσημες αλλαγές όμως αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τις 4 Νοεμβρίου (όταν και η ΕΚΤ θα αναλάβει την ευθύνη για τις ελληνικές τράπεζες, όπως και αυτές της Ευρωζώνης).

Ισπανικό Παράδειγμα:

Τον Νοέμβριο του 2013 οι αντίστοιχες αλλαγές στους κανόνες της Ισπανίας προσέφεραν περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια στις ισπανικές τράπεζες.
Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε λύση σε απώλειες δανείων και περιουσιακών στοιχείων.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώθηκαν κατά 160-370 μ.β.

Ιταλικό Παράδειγμα:

Τον Φεβρουάριο του 2011 οι αλλαγές που προωθήθηκαν στην Ιταλία επέτρεψαν την «μεταμόρφωση» της DTA σε πιστωτική απαίτηση από το κράτος (σε περίπτωση αφερεγγυότητας των τραπεζών ή ζημιών).
Η κίνηση αυτή προσέφερε περί τα 6,5 δισ. ευρώ περίπου.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώθηκαν κατά 150 - 200 μ.β.

Αμετάβλητες οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις

Η Citigroup δεν προχώρησε σε αλλαγές στις τιμές στόχους και στις συστάσεις των ελληνικών τραπεζών που καλύπτει.
Ειδικότερα, για την Alpha η τιμή-στόχος είναι στα 0,70 ευρώ, για την Εθνική στα 3 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,65 ευρώ.
Η σύσταση παραμένει neutral για την Alpha Bank, ενώ για την Εθνική και την Πειραιώς η σύσταση παραμένει buy.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης