Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το ακραίο σενάριο του αποπληθωρισμού για την ευρωζώνη και οι επιπτώσεις

tags :
Fitch: Το ακραίο σενάριο του αποπληθωρισμού για την  ευρωζώνη και οι επιπτώσεις
Πηγή ανησυχίας για την ευρωζώνη ο χαμηλός πληθωρισμός, σύμφωνα με τη Fitch
Σημαντικό και αυξανόμενο ρίσκο χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch τον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη, με φόντο την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,3% τον Αύγουστο του 2014, έναντι 2,6% τον Σεπτε΄βμριο του 2012.
Σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2014 και τίτλο Sovereign Rating Implications of a Eurozone Deflation Shock (Οι επιπτώσεις στις αξιολογήσεις από ένα αποπληθωριστικό σοκ στην ευρωζώνη), η Fitch αναφέρει ότι το βασικό της σενάριο δεν προβλέπει αποπληθωρισμό, αλλά χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, εξετάζει ένα εναλλακτικό ακραίο σενάριο αποπληθωρισμού «ιαπωνικού τύπου» και την επίδρασή τους στις αξιολογήσεις παγκοσμίως.
Όπως εξηγεί ο Ed Parker, επικεφαλείς αξιολογήσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τα τρέχοντα δεδομένα.
Αντανακλά την αδυναμία της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, το μεγάλο κενό παραγωγής, την υψηλή ανεργία και τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης.
Στα στοιχεία της ευρωζώνης που θυμίζουν την Ιαπωνία, η Fitch υπογραμμίζει τη συρρίκνωση που καταγράφουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, την πτώση στις τιμές των assets και το δημογραφικό πρόβλημα.

Το ακραίο σενάριο
Το σενάριο του «σοκ» όπως το αποκαλεί η Fitch, προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο -1% το 2015 και το 2016, πριν κατασταλάξει σε μηδενικά επίπεδα.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι μηδενική το 2015 και το 2016, προτού ενισχυθεί με ρυθμό 1% (στην Ιαπωνία είχε καταγράψει μέσο όρο 0,9% το διάστημα 1995-2013).
Η ανεργία στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 12%, ενώ η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου θα παραμείνει στο 1%.
Η επίδραση των παραπάνω στο ευρώ, είναι άγνωστη, σύμφωνα με τη Fitch.
Η απάντηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί από μια αντιπληθωριστική μεροληψία ή θεσμική απροθυμία για την ανάπτυξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, ο χαμηλός πληθωρισμός στις χώρες του πυρήνα, καθιστούν δύσκολη την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στις χώρες της περιφέρειας.
Μια βασική ανησυχία για τις αξιολογήσεις στην ευρωζώνης, θα ήταν η διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η αδύναμη ανάπτυξη του ΑΕΠ, η οποία θα οδηγούσε σε άνοδο του δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης