Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η λιτότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική - Περισσότερα κεφάλαια χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες

ΔΝΤ: Η λιτότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική - Περισσότερα κεφάλαια χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Αποφασιστική εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απαιτείται σε όλες τις χώρες της G20
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται, ωστόσο διακρίνεται από μεγάλη ανομοιογένεια, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη νέα 15σέλιδη έκθεσή του για το παγκόσμιο outlook.
Η έκθεση του ΔΝΤ φέρει τίτλο "Global Prospects and Policy Challenges" και συντάχθηκε προκειμένου να παρουσιαστεί στη Σύνοδο της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία.
Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 αποδείχθηκε πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν.
Η αδυναμία αυτή προκλήθηκε από την ήπια ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις αρνητικές εκπλήξεις στην Ευρωζώνη και την επιβράδυνση της οικονομίας της Ιαπωνίας.
Υποστηρικτικό ρόλο στην παγκόσμια ανάπτυξη διαδραμάτισε, ωστόσο, η αποφασιστική δράση των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, γεγονός που οδήγησε στην αποκλιμάκωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της Ουάσιγκτον, αναμένεται περαιτέρω ισχυροποίηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο outlook έχουν πλήρως εξαλειφθεί.
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα υποστηριχθεί από τις σταδιακά ομαλοποιημένες χρημαπιστωτικές συνθήκες, τη χαλάρωση των αυστηρών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και την εξυγίανση των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών του πλανήτη.
Η όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων ενισχύει τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και για τον λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή.
Σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία συνιστούν επίσης - πλην του αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου - η επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από τη Fed στις ΗΠΑ, η σοβαρή απειλή του αποπληθωρισμού σε μια σειρά από χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά και η αυξημένη πιθανότητα για ευρύτερη οικονομική στασιμότητα στο άμεσο μέλλον.






Οι προτεραιότητες των αρχών

- Οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου πρέπει να συνεχίσουν στο μονοπάτι των εξυπηρετικών νομισματικών πολιτικών, λόγω των αδύναμων ακόμη οικονομικών συνθηκών και του περιβάλλοντος χαμηλού πληθωρισμού.
Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως θα απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω της μακράς περιόδου χαμηλών επιτοκίων, απαιτούνται εργαλεία που συνδέονται πρωτίστεως με εξαιρετικά συνετές πολιτικές, σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Ο ρυθμός εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να στηρίζει την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να επικεντρωθούν στην άμεση διαχείριση και αντιμετώπιση των μακροοικονομικών αδυναμιών.
Οι αναδυόμενες αγορές χρειάζονται άμεσα ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και ομαλοποιημένων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
- Αποφασιστική εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απαιτείται σε όλες τις χώρες της G20, με στόχο να καταστεί βιώσιμη η ανάπτυξη.
Στις πλεονασματικές οικονομίες η προσοχή πρέπει να στραφεί στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης.
Στις ελλειμματικές οικονομίες - πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρωζώνη - οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας.





Οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 2014.
Σε γενικές γραμμές, η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται σε μια σειρά από χώρες της Ευρωζώνης, με ηπιότερους ωστόσο ρυθμούς.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως τυχόν μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αυστηρότερα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς αυτά μπορεί να αποδειχθούν αυτοκαταστροφικά.
Ωστόσο εάν επιβεβαιωθεί η απειλή του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί στήριξη από το δημοσιονομικό πεδίο.
Ο ρυθμός όμως των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να έχει στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι πρόσφατες δράσεις της ΕΚΤ, μειώσεις επιτοκίων, αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, προγράμματα χορήγησης ρευστότητας (TLTROs), αγορές ABS, επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει στη σωστή τροχιά τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, θα βελτιώσουν την κατάσταση των ισολογισμών των τραπεζών και θα σταθεροποιήσουν τον τραπεζικό δανεισμό.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι κρίσιμη για την Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να θωρακίζονται κεφαλαιακά, ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των stress tests.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης