Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι κοινό έχουν η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία; Τι υποστηρίζει η Sun Life Financial

Τι κοινό έχουν η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία; Τι υποστηρίζει η Sun Life Financial
Τι κοινό έχουν η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία; Έτσι ξεκινά η ανάλυση του Bill Buckler, της Sun Life Financial, στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι τρεις χώρες και τα οποία φαίνονται μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ οι άλλες δύο απολαμβάνουν την ασφάλεια της εμπιστοσύνης των αγορών.
Στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο δριμείας κριτικής και έλλειψης εμπιστοσύνης τους τελευταίους 18 μήνες, οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 25% αυτή την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό για διετή ομόλογα των ΗΠΑ βρίσκεται λίγο πάνω από το 0,50%. Η διαφορά είναι εμφανής, με την Ελλάδα να θεωρείται από τις αγορές ώς η παρία της Ευρώπης και τις ΗΠΑ ως ο δημοσιονομικός “βράχος” πέρα από τα όρια του Γιβραλτάρ. Αλλά εάν βάλεις τις ΗΠΑ σε σύγκριση με την Ιαπωνία, όπου οι αποδόσεις των διετών ομολόγων είναι κάτω από το 0,20%, τότε η αντίληψη αλλάζει.
Η Ιαπωνία όμως έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μπροστά από τις ΗΠΑ , αλλά όχι και πολύ. Στις αγορές όμως, τα ελληνικά επιτόκια δείχνουν μια τεράστια εκτίμηση κινδύνου, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, γεγονός που σύμφωνα με τον Bulcker δεν υποδεικνύει απολύτως τίποτα. Από τα τρία κράτη, μόνο ένα έχει κάνει μεγάλές αλλαγές στην φορολόγηση και στις πολιτικές τους δαπανών τα τελευταία χρόνια. Κι αυτή είναι η Ελλάδα.
Τι συμβαίνει όμως και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία βρίσκουν αγοραστές στα ομόλογα τους χωρίς να δίνουν μεγάλη απόδοση. Στις ΗΠΑ, ιδίως, τα επιτόκια για τους αποταμιευτές, είναι σχεδόν μηδενικά. Τα έσοδα των αποταμιευτών από τις καταθέσεις είναι μηδενικά, ενώ εν μέσω υποτίμησης του δολαρίου, πολλές φορές, η αγοραστική δύναμη των πολιτών στις ΗΠΑ, και την Ιαπωνία, βαίνει διαρκώς μειούμενη. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη να καταλάβει κανείς ότι εάν ένας πολίτης δεν αναζητήσει άλλες μορφές διακράτησης κεφαλαίων, θα είναι ζημιωμένος, αναφέρει ο Bulcker. Κι εδώ έρχονται τα κρατικά ομόλογα να κάνουν τη μικρή διαφορά ενώ προσφέρουν και την ανάλογη ασφάλεια. Άλλωστε, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, είναι τόσο μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που είναι τόσο μικρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης