Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Tώρα είναι η ώρα για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές - Ισχυρό εργαλείο τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης

ΔΝΤ: Tώρα είναι η ώρα για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές - Ισχυρό εργαλείο τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης
Αύξηση 1% του ΑΕΠ στις δημόσιες επενδύσεις ενισχύει την παραγωγή κατά 0,4% σε ετήσια βάση και κατά 1,5% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την τόνωση των επενδύσεων σε επίπεδο υποδομών, επισημαίνει σε νέα, διεξοδική έκθεσή του, υπό τον τίτλο "The Time Is Right for an Infrastructure Push", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, στην τρέχουσα συγκυρία, σε ένα περιβάλλον αναιμικής ανάπτυξης διεθνώς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η τόνωση των δημόσιων επενδύσεων για τη στήριξη των υποδομών, κυρίως μάλιστα στις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Στη νέα μελέτη του Ταμείου - η οποία συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο οικονομικό outlook του μηνός Οκτωβρίου - εξετάζονται οι επιπτώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως στις χώρες που υπολείπονται υποδομών, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων με στόχο την τόνωση των υποδομών.
Πολλές οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου παραμένουν δέσμιες σε ένα περιβάλλον ισχνής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και χαμηλού κόστους δανεισμού. Σε αυτές τις χώρες, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για τη στήριξη των υποδομών αποτελούν μια από τις τελευταίες πολιτικές που έχουν απομείνει στην κατεύθυνση στήριξης της ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες και ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, για αρκετές από αυτές, η τόνωση των υποδομών μπορεί κάλλιστα να ορίσει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αναπτυχθούν.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, πουθενά στον κόσμο, που να μην βασίζεται στις υποδομές.





Γέφυρες ανάπτυξης

Στη μελέτη του Ταμείου διατυπώνεται η - τεκμηριωμένη - άποψη πως οι επενδύσεις σε υποδομές ενισχύουν την παραγωγή και την παραγωγικότητα, μέσω της τόνωσης της ζήτησης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, μια αύξηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ στις δημόσιες επενδύσεις ενισχύει την παραγωγή κατά 0,4% σε ετήσια βάση και κατά 1,5% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών.
Επιπροσθέτως, η ώθηση που δίνει στο ΑΕΠ μιας χώρας η τόνωση των δημόσιων επενδύσεων αντισταθμίζει την αύξηση της δυναμικής του χρέους.
Τα οφέλη από την τόνωση των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να μετριαστούν από τους εξής παράγοντες - κινδύνους:
- Το μέγεθος της ύφεσης σε μια οικονομία
- Την αποτελεσματικότητα των δημόσιων επενδύσεων
- Τη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων - και κυρίως από που προέρχεται η χρηματοδότηση αυτή.
"Μπορεί η ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις και υποδομές να διαφέρει από χώρα σε χώρα, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως αποτελούν ισχυρό εργαλείο τόνωσης της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ηθικόν δίδαγμα; Προχωρήστε τώρα σε δημόσιες επενδύσεις! Επενδύστε αποτελεσματικά στα κατάλληλα και προσοδοφόρα projects!", συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης