Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ταράζει τα νερά η Deutsche Bank… Είναι προτιμότερο η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τα επικίνδυνα ιδιωτικά χρεόγραφα

Ταράζει τα νερά η Deutsche Bank… Είναι προτιμότερο η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τα επικίνδυνα ιδιωτικά χρεόγραφα
Ο Draghi δεν επανέλαβε τη φράση-κλειδί της περασμένης εβδομάδας - ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει το "μέγεθος και τη σύνθεση" των αγορών
Εξακολουθεί η Deutsche Bank να βλέπει αυξημένη πιθανότητα να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εντός του επόμενου εξαμήνου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην τελευταία της ανάλυση, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Σύμφωνα με την 8σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "ECB: Two steps forward, one step back" (ΕΚΤ: Δύο βήματα μπροστά, ένα πίσω), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank διαπιστώνει ότι ο Draghi δεν επανέλαβε τη φράση-κλειδί της περασμένης εβδομάδας - ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει το "μέγεθος και τη σύνθεση" των αγορών.
Αυτό ήταν και το σημείο που ήθελε να τονίσει με την έννοια των στόχων για το μέγεθος του ισολογισμού και το επίπεδο της ισοτιμίας του νομίσματος αφήνοντας την εντύπωση μιας λιγότερο dovish στάσης.
Ωστόσο η Deutsche Bank δεν εκλαμβάνει αυτό το σημείο ως μια αμφισβήτηση της άποψης για ένα δημόσιο QE εντός του επόμενου 6μήνου.
Με πιο απλά λόγια το Συμβούλιο ήθελε να υποβαθμίσει την έννοια της «στόχευσης», είτε στο μέγεθος της επέκτασης του ισολογισμού είτε του επιπέδου του νομίσματος.
Αλλά το γεγονός είναι ότι η σιωπηρή καθαρή αύξηση στο 1 τρισ. ευρώ του ισολογισμού θα πρέπει να είναι αρκετή για να ωθήσει το ευρώ και να αποκαταστήσει μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών.
Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να επεκταθεί ο ισολογισμός στο 1 τρισ, χωρίς υπερβολική στρέβλωση των αγορών είναι να αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα σε ευρώ.
Μπορεί να είναι πολιτικά αμφιλεγόμενο, αλλά αγοράζοντας κρατικά ομόλογα μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνο από ότι να αγοράζει τεράστιες ποσότητες των επικίνδυνων ιδιωτικών χρεογράφων, αναφέρει η Deutsche Bank.
Αναφορικά με τα κριτήρια αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι δεν αποτέλεσαν έκπληξη.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, εάν τα ABS και τα καλυμμένα ομόλογα προέρχονται από χώρες με αξιολόγηση κατώτερη του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα, θα παρέχεται ρευστότητα ίση με το 30% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατατίθενται ως εγγύηση για τις περιπτώσεις των ABS που περιλαμβάνουν απαιτήσεις από μη χρηματοοικονομικές ιδιωτικές εταιρίες με έδρα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 70%.
Επίσης, θα απαιτείται η κατάθεση αναφορών σε μηνιαία βάση για τα στοιχεία του ενεργητικού που καλύπτουν τους τίτλους αλλά και υπέρβαση κατά 25% τουλάχιστον της αξίας των τίτλων από τα στοιχεία ενεργητικού που τους καλύπτουν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανακοινώσεις δεν αίρουν την αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος ή την τιμή των αγορών.
Η ευελιξία αφήνει περιθώρια για την ΕΚΤ να είναι πιο επιθετική για την τιμή που πληρώνει, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης