Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Προς αυστηρότερο πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις χρέους - Ζητά ενισχυμένη παρουσία των ρητρών συλλογικών δράσης (CACs)

ΔΝΤ: Προς αυστηρότερο πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις χρέους - Ζητά ενισχυμένη παρουσία των ρητρών συλλογικών δράσης (CACs)
Τι αποκαλύπτουν σε νέα έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της Ουάσιγκτον
Αυστηρότερο πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της περίπτωσης της Αργεντινής, προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, οι εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκτον τάσσονται ανοιχτά υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου των κρατικών χρεοκοπιών και αναδιαρθρώσεων χρέους.
Κατά τις πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά τον επανακαθορισμό του τρόπο αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον δικαστικές περιπέτειες - διαμάχες, όπως αυτή που βιώνει το Μπουένος Άιρες.
Σε νέα, λεπτομερή έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσιάζει μια σειρά από συστάσεις - προτάσεις για την αλλαγή βασικών κανόνων που συνοδεύουν μια αναδιάρθρωση κρατικού χρέους.
Ειδικότερα το ΔΝΤ προτείνει, μεταξύ άλλων:
- Την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), που περιλαμβάνονται στην πλειοψηφία των συμφωνιών κρατικού χρέους
- Τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των κατηγοριών των πιστωτών
- Τη διαμόρφωση του ρόλου του ΔΝΤ στην κατεύθυνση προώθησης των εν λόγω ρητρών
Η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχεται στη δημοσιότητα μια ιδιαιτέρως χρονικά κρίσιμη συγκυρία, καθώς ακόμη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νομική διαμάχη μεταξύ της Αργεντινής και των hedge funds, αποτέλεσμα της οποίας είναι να βρίσκεται η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής σε καθεστώς χρεοκοπίας από τις 31 Ιουλίου.
Στη νέα έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισηγείται μια ισχυρότερη μορφή CACs, προκειμένου να καταστούν οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους δεσμευτικές για όλους τους ομολογιούχους, αλλά και για να μειωθεί ο κίνδυνος ορισμένοι επενδυτές να απορρίψουν αυτές τις συμφωνίες για αναδιάρθρωση κρατικού χρέους.
Σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις του Ταμείου, η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους ομολογιούχους που εμπλέκονται σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους.
"Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο. Οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα μειώσουν την πιθανότητα να μπλοκάρει μια συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους ένας και μόνο ομολογιούχος - πιστωτής", σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει πως τάσσεται υπέρ της ανάγκης να ενισχυθεί ο ρόλος του ίδιου του Ταμείου στην ενεργοποίηση αυτών των ρητρών.
Ωστόσο το Ταμείο παραδέχεται πως θα χρειαστεί χρόνος για να προωθηθούν και να εφαρμοστούν οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής μιας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης