Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Οδηγός για τη λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ που ξεκινά στις 4/11 - Στόχοι και λεπτομέρειες

Πειραιώς: Οδηγός για τη λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ που ξεκινά στις 4/11 - Στόχοι και λεπτομέρειες
Η ΕΚΤ θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης
Έναν χρήσιμο οδηγό για τη λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στην τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ παρουσιάζει η Τράπεζα Πειραιώς.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 4 Νοεμβρίου θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από 85% των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.
Ταυτόχρονα, θα αναλάβει και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι τρεις κύριοι στόχοι του ΕΕΜ αφορούν:
α) τη διασφάλιση της ασφάλειας και ευρωστίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος,
β) την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης και σταθερότητας, και
γ) τη διασφάλιση συνεπούς εποπτείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ δημοσίευσε στις 30 Σεπτεμβρίου τον οδηγό για την προσέγγιση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) στην τραπεζική εποπτεία.
Ο οδηγός αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εφαρμογή του ΕΕΜ, του νέου συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας το οποίο θα περιλαμβάνει, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ) των χωρών της ζώνης του ευρώ. Όλα τα πιστωτικά ιδρύματα υπό την εποπτεία του ΕΕΜ θα υπόκεινται στην ίδια εποπτική πρακτική.
Ο οδηγός εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο ΕΕΜ και παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις εποπτικές πρακτικές.
Συγκεκριμένα, ο οδηγός ορίζει τις αρχές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την εποπτεία, τη λειτουργία του σχετικά με τον καταμερισμό των καθηκόντων μεταξύ της ΕΚΤ και των ΕΑΑ των συμμετεχόντων κρατών μελών, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός του ΕΕΜ, την επιχειρησιακή δομή και τον εποπτικό κύκλο του ΕΕΜ.
Επίσης ορίζει τον τρόπο διενέργειας της εποπτείας στον ΕΕΜ και σχετικά με τις άδειες λειτουργίας, τις αποκτήσεις ειδικών συμμετοχών και τις ανακλήσεις αδειών λειτουργίας, την εποπτεία των σημαντικών ιδρυμάτων, την εποπτεία των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων και τον συνολικό έλεγχο της ποιότητας και του προγραμματισμού.

Aναλυτικά:

Εισαγωγή
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε στις 30 Σεπτεμβρίου τον Οδηγό Τραπεζικής Εποπτείας ο οποίος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις εποπτικές πρακτικές του ΕΕΜ.
Ο οδηγός παρουσιάζει τις κύριες εποπτικές διαδικασίες και τη μεθοδολογία που εφαρμόζονται στα σημαντικά και στα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα.
Ο οδηγός συμπληρώνει τόσο τον κανονισμό ΕΕΜ όσο και τον κανονισμό για το πλαίσιο ΕΕΜ. Στο πλαίσιο της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης η ΕΚΤ στις 4 Νοεμβρίου θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από 85% των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.
Ταυτόχρονα, θα αναλάβει και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο ΕΕΜ περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις εθνικές αρμόδιες αρχές(ΕΑΑ) των συμμετεχόντων κρατών μελών.
Ο ΕΕΜ είναι υπεύθυνος για την προληπτική εποπτεία του συνόλου των πιστωτικών ιδρυμάτων στα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Διασφαλίζει ότι η πολιτική της ΕΕ σχετικά με την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων εφαρμόζεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα και ότι τα πιστωτικά ιδρύματα υπόκεινται σε εποπτεία ύψιστης ποιότητας.
Οι τρεις κύριοι στόχοι του ΕΕΜ αφορούν:
α) τη διασφάλιση της ασφάλειας και ευρωστίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος
β) την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης και σταθερότητας
γ) τη διασφάλιση συνεπούς εποπτείας
Ο οδηγός ορίζει:
1) τις αρχές του ΕΕΜ για την εποπτεία
2) τη λειτουργία του ΕΕΜ και συγκεκριμένα
- τον καταμερισμό των καθηκόντων μεταξύ της ΕΚΤ και των ΕΑΑ των συμμετεχόντων κρατών μελών
- τη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός του ΕΕΜ
- την επιχειρησιακή δομή του ΕΕΜ
- τον εποπτικό κύκλο του ΕΕΜ
3) τον τρόπο διενέργειας της εποπτείας στον ΕΕΜ και συγκεκριμένα
- τις άδειες λειτουργίας
- τις αποκτήσεις ειδικών συμμετοχών και τις ανακλήσεις αδειών λειτουργίας
- την εποπτεία των σημαντικών ιδρυμάτων
- την εποπτεία των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων

Αρχές Εποπτείας
Η προσέγγιση του ΕΕΜ βασίζεται στις ακόλουθες εννέα αρχές, οι οποίες διέπουν οποιαδήποτε ενέργεια σε επίπεδο ΕΚΤ ή κεντρικής διαχείρισης αλλά και σε εθνικό επίπεδο και συνιστούν καθοριστικό παράγοντα της αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος.
• Χρήση βέλτιστων πρακτικών
• Ακεραιότητα και αποκέντρωση
• Ομοιογένεια στο εσωτερικό του ΕΕΜ
• Συμβατότητα με την ενιαία αγορά
•Ανεξαρτησία και λογοδοσία
• Προσέγγιση βάση κινδύνου
(Λαμβάνεται υπόψη τόσο ο βαθμός της ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει η χρεωκοπία ενός πιστωτικού ιδρύματος στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσο και η πιθανότητα να συμβεί μια τέτοια χρεωκοπία).
• Αναλογικότητα
(Δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στους μεγαλύτερους και περιπλοκότερους συστημικούς ομίλους και στις θυγατρικές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο εσωτερικό ενός σημαντικού τραπεζικού ομίλου).
• Επαρκή επίπεδα εποπτικής δραστηριότητας για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα
• Αποτελεσματικά και έγκαιρα διορθωτικά μέτρα
(Ο ΕΕΜ παρεμβαίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις δυνητικές ζημίες για τους πιστωτές των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών. Ο ΕΕΜ συνεργάζεται με άλλες σχετικές αρχές προκειμένου να αξιοποιούνται πλήρως οι μηχανισμοί εξυγίανσης που προβλέπονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία).

Η λειτουργία του ΕΕΜ
Ο καταμερισμός των εργασιών μεταξύ της ΕΚΤ και των ΕΑΑ
Ο ΕΕΜ είναι υπεύθυνος για την εποπτεία περίπου 4.900 εποπτευόμενων οντοτήτων στα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Ο κανονισμός ΕΕΜ και ο κανονισμός για το πλαίσιο ΕΕΜ περιέχουν διάφορα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ταξινομούνται ως σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά.
Ο προσδιορισμός ενός πιστωτικού ιδρύματος ως σημαντικού ή λιγότερο σημαντικού γίνεται από τον ΕΕΜ μέσω μιας διαδικασίας τακτικής επανεξέτασης.
Ένα πιστωτικό ίδρυμα θεωρείται σημαντικό εφόσον πληρούται οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- η συνολική αξία των στοιχείων του ενεργητικού υπερβαίνει τα 30 δισεκ. ευρώ ή η συνολική αξία των στοιχείων του ενεργητικού υπερβαίνει το 20% του εθνικού ΑΕΠ αλλά δεν είναι χαμηλότερη των 5 δισ. ευρώ.
- είναι ένα από τα τρία πιο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα που υπάρχουν στο κράτος μέλος
- λαμβάνει άμεση συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
- η συνολική αξία των στοιχείων του ενεργητικού υπερβαίνει τα 5 δισεκ. ευρώ και το ποσοστό των διασυνοριακών στοιχείων ενεργητικού/παθητικού σε περισσότερα από ένα άλλα συμμετέχοντα κράτη μέλη προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού/παθητικού του ιδρύματος είναι υψηλότερο του 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης