Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ελλάδα - Χρειάζεται να αλλάξει στρατηγική η Τρόικα

HSBC: Εύθραυστη η κατάσταση στην Ελλάδα - Χρειάζεται να αλλάξει στρατηγική η Τρόικα
Διαφορετικά ο πολιτικός κίνδυνος θα συνεχίσει να αυξάνεται
Μια μέση λύση που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει τη λιτότητα αλλά και θα βοηθάει την τρόικα να ελέγχει την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας συστήνει για την Ελλάδα η HSBC, η οποία, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί για τον πολιτικό κίνδυνο που έχει αυξηθεί στη χώρα.
Στην 70σέλιδη ανάλυση της με τίτλο «QE beckons, global lessons» (δελεαστικό το QE, παγκόσμια μαθήματα) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC εκτιμά ότι η Ελλάδα αναμένεται το 2014 να καταγράψει θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, μετά από έξι χρόνια ύφεσης (και μια σωρευτική απώλεια της τάξεως του -24%).
Ωστόσο, προβλέπεται η μεταβολή να είναι οριακή, με τον ρυθμό να αυξάνεται το 2015, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο -0,3% σε ετήσια βάση κατά το 2ο τρίμηνο του 2014 από -3,9% για το σύνολο του έτους το 2013 όμως, η απότομη αύξηση του δείκτη Οικονομικού Κλίματος από τα τέλη του 2012 έχει ξεθωριάσει τους τελευταίους μήνες.
Ομοίως, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στα επίπεδα των αρχών του 2009.
Ενώ ο δείκτης μεταποίησης κυμαίνεται γύρω στο όριο των 50 μονάδων, η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται, αν και πιο συγκρατημένα από ότι το 2013.
Η μόνη θετική συμβολή στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 προήλθε από τις καθαρές εξαγωγές, και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.
Η βελτίωση έχει στηριχθεί στην αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ η μείωση των πληρωμών τόκων θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι εκροές εισοδήματος χαμηλά.
Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών ήταν υποτονική, οδηγώντας εκ νέου σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.
Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (κυρίως μέσω της μεταρρύθμισης της αγοράς προϊόντων, καθώς οι μισθοί έχουν προσαρμοστεί σημαντικά).
Το ποσοστό ανεργίας έχει οριακά βελτιωθεί, ενώ και η απασχόληση έχει πλέον σταθεροποιηθεί μετά τη συρρίκνωση κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση από τα μέσα του 2012.
Οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να μειώνονται καθώς η διαδικασία προσαρμογής των μισθών συνεχίζεται.
Περαιτέρω μειώσεις στις τιμές στα τρόφιμα, στην ενέργεια και τα καύσιμα θα πρέπει να στηρίξουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, ακόμη και αν οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν.
Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός καθιστά επίσης δύσκολο το στόχο για τη μείωση του χρέους.
Σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόωρων εκλογών, και οι προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2015 θα μπορούσαν να αποδειχθουν ως θρυαλλίδα εξελίξεων.
Εάν το Κοινοβούλιο δεν εκλέξει πρόεδρο με ειδική πλειοψηφία (180 από τις 300 ψήφους), διαλύεται αυτόματα.
Ο κυβερνών συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του ΠΑΣΟΚ έχει μόνο μια μικρή πλειοψηφία (154 ψήφοι) και θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τους ανεξάρτητους βουλευτές (24 ψήφοι) και τη Δημοκρατική Αριστερά (10 ψήφους).
Ενώ τα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού εμφάνισαν επιδόσεις ελαφρώς καλύτερες από ό, τι αναμενόταν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Μαΐου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν αύξηση του ρεύματος κατά της λιτότητας, και διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάποια χαλάρωση της λιτότητας για να κερδίσει τη δημόσια στήριξη.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υποσχέθηκε πρόσφατα μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης το 2015, καθώς και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές.
Ωστόσο, η Τρόικα εξακολουθεί να προβάλλει ως αντεπιχείρησμα το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015.
Πιθανές πρόωρες εκλογές θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκτροχιάσουν την τρέχουσα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής (επαναλαμβάνοντας την κατάσταση του 2012), σύμφωνα με την HSΒC, αφήνοντας τη χώρα στο έλεος της αβεβαιότητας.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, η HSBC υπενθυμίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τον εύθραυστο χαρακτήρα της οικονομικής κατάστασης, η τρόικα θα προτιμούσε να παράσχει ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, έστω και προληπτικά.
Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την ΕΚΤ, η οποία έθεσε όρους για την αγορά εγγυημένων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων για την Ελλάδα.
Με τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, η Τρόικα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κάποια λύση επιτρέποντας στον Σαμαρά να γιορτάσει μια εγχώρια νίκη, αλλά εξασφαλίζοντας στην ΕΕ τη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ελληνική προσαρμογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης