Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ προς ευρωπαϊκές τράπεζες - Μειώστε τα ποσοστά των NPLs - Από το 2009 έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στα 800 δισ. ευρώ

ΔΝΤ προς ευρωπαϊκές τράπεζες - Μειώστε τα ποσοστά των NPLs - Από το 2009 έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στα 800 δισ. ευρώ
Όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά των NPLS, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό
Ηχηρό σήμα κινδύνου προς τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για την Ευρώπη, ενόψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου.
"Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της διαρκούς αύξησης των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)", προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκτον, σε μια ακόμη έκθεσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Όπως διαμηνύει το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αναλάβουν πρόσθετη δράση, προκειμένου να αρχίσουν να μειώνονται τα ποσοστά των NPLs και να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με το Ταμείο, όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό.
"Όσο αυξάνονται τα ποσοστά των NPLs, τόσο περισσότερο πλήττεται η ζήτηση από την πλευρά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για νέα δάνεια", διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ταμείο, από το 2009 μέχρι και σήμερα, το ποσοστό των NPLs έχει διπλασιαστεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν σήμερα τα 800 δισ. ευρώ", προειδοποιεί το ΔΝΤ, μέσω της νέας έκθεσής του.
Ταυτόχρονα, εξηγεί πως τα περισσότερα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι επιχειρηματικά, εξέλιξη εξαιρετικά δυσμενής για το ευρωπαϊκό επιχειρείν.
Όπως προσθέτει το Ταμείο, η μείωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να αυξήσει τις πιστώσεις:
- κατά 8% στην Ισπανία
- πάνω από 5% στην Ιταλία
- σχεδόν 5% στη Γαλλία
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ ζητά από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να παράσχουν κίνητρα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να κάνουν προβλέψεις, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα κεφαλαιακά μαξιλάρια (buffers), προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος των ζημιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης