Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Αφορμή για χαλάρωση της λιτότητας η επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ - Θα πειστεί το Βερολίνο;

Reuters: Αφορμή για χαλάρωση της λιτότητας η επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ - Θα πειστεί το Βερολίνο;
Προς το παρόν, κορυφαία προτεραιότητα της Merkel είναι να τηρήσει την υπόσχεσή της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και το 2015
Αφορμή για αλλαγή πολιτικής μπορεί να είναι για τη Γερμανία η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η παραπαίουσα ευρωπαϊκή οικονομία είναι μια ξαφνική ύφεση στη Γερμανία, η οποία αποτελεί μέχρι στιγμής τον πυλώνα της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ωστόσο αυτή η εξέλιξη είναι ακριβώς ό, τι απαιτείται για να πειστεί η Angela Merkel να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να παράσχει στην Ευρώπη μια δόση στήριξης, την οποία οι κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και ιταλική, εδώ και καιρό αναζητούν.
Προς το παρόν, η κορυφαία οικονομική προτεραιότητα της κυβέρνησης Merkel είναι να τηρήσει την υπόσχεσή της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και το 2015.
Αλλά αν η γερμανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, συνεχίζει να αποδυναμώνεται και το επόμενο έτος, η Merkel θα μπορούσε να αναγκαστεί να αλλάξει πορεία και να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, όπως άλλωστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν ζητήσει.
Υπενθυμίζεται εδώ πως την Τρίτη, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2014 στο 1,4% από 1,9% προηγουμένως, και στο 1,5% από 1,7% προηγουμένως.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος μίας τεχνικής ύφεσης της - δηλαδή της συρρίκνωσής της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση "φλερτάρει" με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, επανεξετάζοντας τις επιλογές της εν μέσω ενδείξεων ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση.
Μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ύφεσης είναι ότι αξιωματούχοι της ετοιμάζουν νομοθεσία για να παρατείνουν και στο επόμενο έτος τα επιδόματα για μειωμένες ώρες εργασίας σε προβληματικές επιχειρήσεις.
Αν και η Γερμανία προωθεί το δόγμα των αυστηρών προϋπολογισμών καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μία ύφεση στο εσωτερικό της θα μπορούσε να ωθήσει τη συζήτηση στην κατεύθυνση των μέτρων στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης